Les policies locals gironines es formen contra el gihadisme amb experts del CNI

Asseguren que estan exposats al terrorisme islamista com qualsevol altre cos que té agents patrullant al carrer

El curs de formació amb experts del CNI es fa a instància de l'Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals Gironines. Van ser ells mateixos els qui van contactar amb els serveis secrets espanyols per demanar-los que els instruïssin sobre l'amenaça del terrorisme islamista i les mesures de prevenció que han de tenir en compte els policies a l'hora de sortir a patrullar.

Analitzar els efectes que el gihadisme té a Europa i saber quins són els perfils dels radicals o la manera d'actuar de les cèl·lules terroristes són alguns dels punts sobre els quals girarà la jornada. "Com qualsevol altre cos de seguretat que té agents al carrer, necessitem saber a què ens enfrontem", assegura el president de l'associació i intendent de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié.

A la jornada hi assisteixen més d'una vintena de caps de les policies locals de la demarcació (l'associació en representa 27). Palouzié assegura que l'atac contra el setmanari satíric 'Charlie Hebdo' va ser "frapant" i va deixar clar que els policies locals han d'estar amatents davant l'amenaça gihadista. "A París, apart dels policies que van anar fins a la seu de la publicació, aquell dia també va morir una policia municipal quan, recordem-ho, assistia un accident de trànsit", ha dit l'intendent.

Palouzié subratlla que l'alarma contra el gihadisme s'ha traslladat arreu, i que les comarques gironines no en són cap excepció. "Després de París, els atemptats es van estendre a Bèlgica i Dinamarca; amb les xarxes socials, però, semblava que això hagués passat al costat de casa, cosa que fa que la gent visqui més alarmada", ha concretat el cap de l'associació.

De fet, els sindicats policials ja van reaccionar davant la potencial amenaça, reclamant intensificar les mesures d'autoprotecció per als agents. "Entre aquestes, disposar de més armilles antibala o permetre que els policies es puguin endur les armes a casa quan es troben fora de servei", ha concretat l'intendent de la Policia Municipal de Girona.

"Molt difícil" de detectar

Josep Palouzié concreta que la jornada amb experts del CNI, que complementa les que s'han fet amb Mossos d'Esquadra, ha de permetre posar l'accent en aquelles pautes d'actuació del gihadisme que difereixen de la resta de terrorismes. "Durant molts anys aquí vam tenir un terrorisme, diem-ne més domèstic, que ens va posar en situacions molt complicades", ha concretat l'intendent en referència a ETA.

"Recordeu que hi havia assassinats de regidors, cosa que als policies locals ens afectava d prop, perquè érem els encarregats de la seva protecció", ha dit el president de l'associació. "Els diferents terrorismes tenen punts de coincidència; repeteixen una sèrie de pautes, però ara amb el gihadisme també n'hi ha de noves, com el paper que hi juguen els esporàdics o els llops solitaris", ha afegit Palouzié, en referència a aquells qui s'acaben radicalitzant a través d'internet i les xarxes socials.

Per això, el cap de l'associació assegura que el gihadisme "és molt difícil de detectar" al territori. "Aquells qui fan els atemptats no tenen interès que se'ls conegui; no tenen una estètica o vestimenta típica, no porten barbes llargues ni fan una vida molt religiosa", concreta Palouzié. I precisa: "En molts casos, es tracta de gent que ja ve del món de la delinqüència i que són difícils de detectar". Per això, l'intendent subratlla el paper que aquí hi juga la mediació amb les diferents comunitats, perquè a través d'elles "es poden conèixer fets rellevants" per combatre el gihadisme.

L'intendent de la Policia Municipal de Girona també ha detallat que, de fet, la potencial amenaça del gihadisme ja ha tingut repercussions a la ciutat. A Girona, els agents han augmentat el control al Museu d'Història dels Jueus, situat al cor del Barri Vell. El motiu, segons ha detallat Palouzié, és que l'atemptat de París a un supermercat va fer incrementar l'atenció sobre el patrimoni jueu com a potencial objectiu.

L'intendent de la Policia Municipal ha assegurat que aquests reforços continuaran, sobretot fins que el museu no acabi de reforçar els sistemes d'autoprotecció, "que és un tema que ens preocupava". A més, Josep Palouzié també ha dit que els controls als visitants permeten "tranquil·litzar" els treballadors i ciutadans que poguessin sentir alguna mena de temor.

Formació complementària

El cap de l'associació de policies locals gironines ha assegurat que la jornada d'aquest dimecres és "complementària" a la que el Departament d'Interior va oferir la setmana passada a la seu complex Egara dels Mossos d'Esquadra. Palouzié ha dit que, de fet, l'associació va contactar amb el CNI i va demanar formació abans que Interior convoqués les jornades per oferir informació teòrica sobre l'entorn gihadista, les diferències entre religió i terrorisme i la situació dels països en conflicte.

Palouzié ressalta que allò que busquen és tenir tanta informació com sigui possible. I que, per això, van sol·licitar ajuda als "màxims experts" en la matèria que hi ha al país: els dels serveis d'intel·ligència, que actualment tenen la lluita contra el terrorisme islamista com a objectiu prioritari.