Girona i Perpinyà creen una oferta conjunta de vies verdes per a persones amb discapacitat

El projecte té un pressupost de 664.000 euros i incidirà en els marges del riu Ter i Bassa

Fer accessibles els espais naturals a tots els ciutadans. Amb aquest objectiu, Girona i Perpinyà han impulsat la creació de dues vies verdes adaptades a persones amb discapacitat. En el marc del projecte transfronterer 'Natur'acc', l'actuació té un pressupost de 664.000 euros, dels que un 65% els aporta la UE a través del programa POCTEFA.

Les actuacions, que estaran enllestides a l'estiu, han consistit en crear dos circuits senyalitzats i adaptats amb una passarel·la de fusta per ser utilitzats per persones amb algun tipus de discapacitat. A Girona s'ha actuat al parc de les Ribes del Ter, a tocar del pavelló de Fontajau, i a Perpinyà al marge del riu Bassa, al seu pas pel centre de la ciutat.

Tot i que les actuacions que s'han fet a Perpinyà i a Girona tindran cadascuna les seves especificitats, a nivell tècnic i visual el resultat final serà el mateix. Concretament, es construiran unes passarel·les de fusta compactada de gairebé dos metres d'ample amb els límits laterals delimitats per facilitar i assegurar la circulació de gent en cadira de rodes i persones amb discapacitat visual que hi vulguin passejar. Tots els itineraris estaran correctament senyalitzats i els accessos condicionats.

L'actuació prevista a Girona, que estarà enllestida a finals de l'estiu, consisteix en l'habilitació d'una ruta accessible per a persones amb mobilitat reduïda a la zona del parc de les Ribes del Ter en connexió amb les Hortes de Santa Eugènia i la Devesa. En concret, es preveu la creació d'un itinerari circular d'un quilòmetre al sector del pavelló de Fontajau. L'actuació tindrà un cost de 242.000 euros.

A Perpinyà, el projecte ja està força avançat i es podria finalitzar en les properes setmanes. S'ha actuat en una superfície de 3 hectàrees al marge del riu Bassa al seu pas per la capital nord-catalana. Les actuacions, que formen part d'un projecte més ampli per crear un tram verd urbà, han consistit en habilitar com a àrea verda una àmplia zona fins ara abandonada i en adaptar-ne una part, com a Girona, per a l'ús de persones amb algun tipus de discapacitat. A Perpinyà el cost de l'actuació ha pujat fins els 277.000 euros.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que aquest projecte conjunt farà que les dues ciutats, que aposten per un model de ciutat molt similar, puguin oferir una oferta de qualitat i a pocs quilòmetres de distància a totes aquelles persones que no vulguin renunciar al turisme i a la natura malgrat les seves limitacions. En aquest sentit, Puigdemont ha afegit que aquest tipus de turisme està en alça i que és important posicionar-se per satisfer la demanda creixent i crear riquesa a la ciutat.

A més de la creació dels itineraris adaptats, també es portaran a terme iniciatives complementàries destinades a millorar l'experiència de les persones amb discapacitat que visitin les dues ciutats. Així, en el cas de Girona es crearà material d'interpretació adaptat per a discapacitats visuals i auditius i s'habilitarà una aplicació per a dispositius mòbils per poder consultar les rutes.

Actuacions a la ruta del Carrilet

De forma paral·lela a les actuacions que es faran a Girona i Perpinyà, el Consorci de les Vies Verdes actuarà en diferents punts de la ruta del Carrilet en el tram comprès entre Bescanó i Quart per tal de millorar-ne l'accessibilitat en general. Aquesta actuació tindrà un cost de 144.000 euros, que, com en els casos de Girona i Perpinyà, un 65% seran aportats per la UE.