L'ampliació de l'horari d'hemodinàmica al Trueta evita traslladar 8 pacients amb infart

Abans era necessari anar a Barcelona

Aquest dilluns fa justament un mes que les unitats d'hemodinàmica dels hospitals Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona i Josep Trueta de Girona van ampliar el servei a les 24 hores, amb un equip que atén els pacients amb infart de miocardi des de les 8 del vespre fins les 8 del matí. Durant aquests primers 30 dies, s'han atès fins a 28 pacients, en total, que han evitat ser traslladats en un hospital de Barcelona, i reduint així, el temps d'espera per ser tractats.

Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, 8 pacients s'han beneficiat de l'ampliació horària del servei d'hemodinàmica a l'hospital Josep Trueta de Girona que cobreix la franja nocturna amb equips de guàrdia localitzable. L'hospital preveu tractar 90 pacients al llarg d'aquest any.

A Lleida, a l'Arnau de Vilanova, unitat referent a tota la regió de Lleida i Pirineu i la Franja de Ponent, s'han atès 7 persones de nit, i 10 de dia, pels quals s'ha activat el codi infart. En canvi, durant tot aquest mes, s'han arribat a dur a terme 81 cateterismes.

L'Hospital Joan XXIII és el centre que ha registrat més activitat, atenent fins a 13 pacients de nit, provinents del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Un cardiòleg hemodinamista, dues infermeres especialitzades i un tècnic de radiologia formen l'equip d'aquesta unitat. De dia, la unitat d'hemodinàmica ha hagut de gestionar 28 casos més. S'espera arribar a les 70 intervencions coronàries durant tot l'any.

Aquesta és la segona ampliació horària que fa el Departament de Salut de les unitats d'hemodinàmica dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida des que el 2012 aquests tres centres van passar d'estar operatius vuit hores els dies laborables a dotze hores de dilluns a diumenge. Per al Departament, l'obertura continuada ajudarà reduir la mortalitat cardiovascular, un dels objectius més rellevants del Pla de Salut 2011-2015.