Els assalts violents es redueixen a la meitat en un any a les comarques gironines

El conseller d'Interior detalla que el nombre de delictes i faltes a la regió policial ha caigut un 1,61%

Les dades dels Mossos d'Esquadra indiquen que els dispositius i la pressió policial per lluitar contra els assalts violents a les comarques gironines han aconseguit frenar el constant degoteig de casos a la demarcació. L'any 2013 es va arribar a 42 assalts, la majoria perpetrats en urbanitzacions de poblacions costaneres del Baix Empordà. Durant el darrer any, n'han registrat la meitat, un total de 21 robatoris violents el domicilis.

Segons el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, és un tipus de robatori que "genera trauma" i sensació d'inseguretat perquè els lladres solen actuar amb violència contra les víctimes, a les quals colpegen o lliguen. Per això, assegura que "un sol episodi és massa" i, tot i les bones dades, subratlla que els mossos "no estan cofois" perquè queda feina per fer i "no es pot abaixar la guàrdia".

El cap del Departament atribueix el descens del nombre d'assalts a la pressió policial, a la desarticulació durant el darrer any de xarxes criminals organitzades i a l'increment de l'autoprotecció dels ciutadans. Espadaler ha assegurat que la vigilància els Mossos d'Esquadra continuarà i que destinaran esforços a identificar els autors dels robatoris que es produeixen, com el que hi va haver fa tres dies a una parella d'ancians de Girona.

L'estadística policial conclou que el conjunt de robatoris amb violència i intimidació (en domicilis, establiments o estrebades) ha caigut un 20% i s'ha passat de 1.258 robatoris el 2013 a 1.003 el 2014.

Descens global però repunt d'estafes i agressions sexuals

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha visitat aquest divendres les noves dependències dels Mossos d'Esquadra a Girona i s'ha trobat amb els caps de les àrees bàsiques policials i de les unitats especialistes de la regió policial. Durant la trobada, ha desgranat les xifres de la memòria policial del 2014. El nombre global de delictes i faltes ha caigut un 1,61% en relació amb l'any anterior.

Espadaler ha assegurat que la tendència a la baixa de l'índex delinqüencial és contínua des de l'any 2011. Des d'aleshores, s'han reduït un 6,4% passant dels 50.163 delictes i faltes de fa quatre anys als 46.952 del 2014. L'any 2013 en van ser 47.716.

Tot i això, la ràtio de fets penals per cada 1.000 habitants és lleugerament superior a les comarques gironines comparant-la amb el conjunt de Catalunya perquè a la demarcació se situa en un 62,87 mentre que al país la mitjana és de 65,34.

El conseller i el director general de la Policia, Albert Batlle, han destacat que s'han reduït un 2,08% el nombre de causes contra el patrimoni, que engloben essencialment robatoris (amb violència i intimidació, amb força o de vehicles). Aquest descens general, però, no evita que hi hagi un repunt en les estafes, sobretot a través d'Internet.

Han incrementat un 0,86%, en canvi, els fets contra les persones. Tot i aquest augment, Espadaler ha destacat que s'han reduït un 16,36% els casos de violència habitual en l'àmbit familiar. En concret, hi ha hagut 184 denúncies per violència física o psíquica. També han registrat 1.002 delictes de maltractament a la llar i 706 faltes d'incompliment d'obligacions familiars. Per violència domèstica, s'han dictat 1.555 ordres de protecció però cap de nivell 1, el que s'atorga als casos més perillosos.

Hi ha hagut un increment del 3,28% en els nombre d'agressions sexuals, un 11,11% en els intents d'homicidi o assassinat, un crims més que durant el 2013 i un 26,29% més de faltes d'injúries. Baixen, per contra, els delictes i faltes de lesions, les faltes de coaccions i els fets relacionats amb la violència domèstica.

En relació als vuit crims registrats el 2014, l'estadística en detalla les causes. Dos són resultat d'agressions, dos més fruit d'un robatori violent, dos relacionats amb drogues, un per violència de gènere i el darrer per una baralla.

ARRO, Tedax i canina, al costat de Trànsit

Després del projecte fallit per aixecar una macrocomissaria a Salt, que la crisi va tombar, Interior ha traslladat diferents unitats del cos a tocar de la seu de Trànsit (situada al sector del Mas Xirgu de Girona). El Departament ha invertit 106.500 euros per rehabilitar l'antic Institut Gaudí de la Construcció, que l'Ajuntament de Girona va cedir a la Generalitat després que l'edifici quedés en desús.

Ara, les instal·lacions seran la seu de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), del grup de desactivació d'explosius (els Tedax) i de la unitat canina. Abans, tots aquests grups policials es trobaven en una nau de la carretera Barcelona.

El Departament ha condicionat l'edifici i els annexos per adaptar-los a les necessitats de les diferents unitats. Entre d'altres, s'ha reformat la planta baixa i diversos despatxos, s'ha creat una nova sala de brífing i s'han ampliat vestuaris i menjador.

El cos central de l'antic Institut Gaudí acollirà els ARRO i la canina. Els Tedax s'han traslladat a l'extrem nord-est del recinte, aprofitant un edifici que hi havia de dues plantes (on s'han condicionat despatxos i un taller per manipular estris). La reforma també ha permès habilitar garatges per als cotxes patrulla i les furgonetes dels mossos.

Aprofitant la visita a les noves instal·lacions, Espadaler també ha presentat la segona fase de renovació de vehicles dels Mossos d'Esquadra. De fet, al pati de l'antic Institut Gaudí hi havia vint cotxes patrulla nous de trinca, que es destinaran a la regió de Girona.

En aquesta segona fase, arreu de Catalunya Interior ha invertit 13,7 MEUR per adquirir 394 cotxes patrulla mitjançant un sistema de rènting. D'aquests vehicles, 291 en renovaran d'altres que s'han de retirar i els 103 restants, incrementaran el parc mòbil dels mossos a tot el territori (a Girona, n'hi haurà tretze).

La renovació de la flota de vehicles es completarà aquesta tardor amb una tercera fase, quan arribarà una nova remesa de 820 cotxes patrulla. Quan es tanqui l'any, s'haurà renovat el 70% del parc mòbil dels Mossos d'Esquadra.