Sensibilitzar els petits de la responsabilitat de tenir un gos

450 alumnes d'escoles de Girona participen a la campanya 'En Xipi va a l'escola' per aprendre a cuidar una mascota

Tenir un gos és una responsabilitat. Aquest és el missatge de fons que es vol transmetre a través de la campanya 'En Xipi va a l'escola' que el Col·legi de Veterinaris de Girona i l'ajuntament de la ciutat impulsen per sisè any consecutiu.

Per explicar-ho en primera persona, porten gossos a les aules de primària perquè els nens vegin que tenir un gos és també recollir-li les caques, mantenir condicions higièniques i treure'l regularment a passejar. Aquest divendres la campanya s'ha traslladat a dos centres d'educació especial de la ciutat.

Per a aquesta alumnes amb minusvalidesa, el programa s'adapta amb la voluntat que els alumnes interactuïn amb els gossos i els donin de menjar o els acariciïn.

La campanya 'En Xipi va a l'escola' consisteix en dur gossos a les aules perquè els nens puguin tenir-hi un contacte directe, perdre-hi la por, conèixer els tipus de gossos que existeixen i també aprendre que tenir una mascota no és un caprici. "Els expliquem la importància de xipar-los, de treure'ls a passejar i recollir les caques i també que cal mantenir unes condicions d'higiene, per més que els estimem no poden menjar del nostre plat ni dormir al nostre llit", posa d'exemple el president del Col·legi de Veterinaris, Bernat Serdà. 

En els tallers que s'organitzen a les aules de primària hi participen gossos de teràpia i també s'aprofita per treballar amb contes sobre animals. En aquest sis anys, la campanya ha arribat ja a 2.000 alumnes de primària de la ciutat. 

Aquest divendres, l'activitat ha estat encara més especial perquè ha tingut com a protagonistes els alumnes de les escoles d'educació especial de Palau i de la Font de l'Avella. En aquests casos, la campanya s'adapta i té com a objectiu fomentar la interrelació entre alumnes i gossos, fer que els nens els acariciïn i interactuïn amb els animals i que els perdin la por. "Els nens sempre responen molt bé i en especial els alumnes amb minusvalidesa", ha reconegut el president del col·legi.
Durant l'estona que els gossos han estat a l'aula, els nens ha pogut tenir-los a la falda o donar-los de menjar amb l'ajuda d'una cullera. Els protagonistes de l'activitat han estat en Paté i la Nuca, dos gosses de teràpia. 

La importància del xip

El president del Col·legi de Veterinaris de Girona ha destacat la importància que els animals portin xip perquè fa que, en cas de pèrdua, es puguin localitzar fàcilment i també evita casos d'abandonament. A Catalunya hi ha 1.100.000 mascotes al registre d'animals de companyia, el que significa que tots duen el xip. A Girona, l'any passat es van afegir a aquest registre 6.000 gossos nous i a nivell de Catalunya van ser 90.000. Gràcies al xip, l'any passat es va aconseguir trobar els amos de 6.000 animals que s'havien perdut arreu de Catalunya. 

El regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, a explicat que a Girona ciutat hi ha un cens d'animals -on tots obligatòriament han de dur el xip- que supera els 2.500. També ha apuntat que l'índex d'abandonament d'animals és molt baix a la ciutat.