Paneque (PSC) demana a ERC i CiU que no acceptin als exsocialistes de MES i Avancem

La socialista els qualifica de "transfuguistes"

Al PSC no ha agradat l'anunci de pacte entre Avancem i CiU i tampoc la possible entesa entre MES i ERC. Tant Avancem com MES estan formats a Girona per exregidors que han decidit abandonar el grup municipal i donar suport a d'altres opcions polítiques i, conseqüentment, també s'han donat de baixa del partit. Per Paneque, aquests pactes no responen a qüestions ideològiques ni a models de ciutat compartits sinó que són estratègies "per repartir-se els llocs de la llista".

Aquest mandat s'ha viscut una situació sense precedents al plenari de l'Ajuntament de Girona on, dels 25 regidors, actualment vuit són no adscrits. El primer en adoptar aquesta figura va ser Eduard Palomares, que va deixar el PP. Després vindria el cas de Carles Bonaventura (Rcat), que s'havia presentat en coalició amb la CUP però que va deixar el grup per desavinences després que facilités a l'alcalde amb la seva abstenció la compra del fons d'arts Santos Torroella. 

El grup que més ha patit aquesta situació, però, ha estat el PSC. A les passades eleccions va obtenir set regidors i acabarà el mandat només amb un. Al juliol del 2014 la primera en deixar el grup municipal era Glòria Plana, que decidia donar suport a Avancem. Després, plegarien cinc regidors en bloc -amb Pia Bosch, portaveu, al capdavant- per sumar-se al projecte de Moviment d'Esquerres (MES). Aquestes dues escissions han deixat a Paneque com a única cara visible del partit a Girona. 

L'alcaldable socialista ha criticat amb força que ERC i CiU acullin a les seves llistes noms procedents del PSC. "Demanem a les assemblees d'ERC i CiU que no donin empara als comportaments de transfuguisme que s'estan donant", ha manifestat obertament. A més, ha volgut contraposar la posició d'aquests partits amb la del PSC. Segons ha explicat, faran signar un compromís a tots els integrants de la llista perquè, en cas que a mig mandat surtin del grup, entreguin l'acta de regidor al PSC. "Cal ser honestos amb els ciutadans que els van votar", ha manifestat Paneque, que reconeix que aquest compromís no té "cap vinculació legal" però sí expressa un posicionament ètic.

Una llista escollida pels ciutadans

L'assemblea del PSC de Girona va decidir dimecres un innovador procés per confeccionar la llista. Segons ha detallat l'alcaldable, el partit obre la possibilitat a tot ciutadà perquè pugui fer el pas endavant si vol formar part del projecte socialista. Només cal que faci arribar la seva candidatura per correu electrònic i que detalli algunes dades personals. 

Llavors, des del partit, contrastaran cada opció amb uns criteris que han establert: complir la paritat a la llista, que els candidats siguin coneixedors de les diferents àrees de l'ajuntament, que hi hagi un equilibri en edats a la candidatura i que siguin representants dels diferents barris de la ciutat. 

Un cop s'hagi fet la tria dels candidats que compleixen aquests requisits, el partit celebrarà una assemblea oberta no només a militants i simpatitzants sinó a tota la ciutadania perquè puguin votar amb quin ordre volen que s'ordeni la llista. L'orde que podran escollir és des del número 2 al 14 perquè els darrers llocs de la llista els ocuparan noms de "prestigi" dins el partit. Paneque ha explicat que la decisió que prenguin els ciutadans serà "vinculant". 

"Aquesta proposta va en la línia de les que ja he fet per contribuir a la regeneració de la política; és urgent fer-ho i fer-ho des del principi", ha defensat Paneque, que ha recordat que fer llistes obertes era un compromís que ja va adquirir quan es va presentar al procés de primàries. Entre d'altres, ha manifestat que manté el compromís de presentar-se només durant dos mandats i també la promesa "d'un polític, un sou".