Cap estrebada ni robatori amb violència a cases o comerços de Banyoles durant el 2014

L'alcalde assegura que els delinqüents que generaven més inseguretat estan a la presó o expulsats del país

Després de la reunió de la junta local de seguretat, en la qual hi ha participat representants dels diversos cossos policials, de l'ajuntament i de la Generalitat, l'alcalde de Banyoles ha fet balanç de la memòria del 2014. Les dades indiquen un lleuger augment del nombre global de delictes i faltes, que ha passat de 676 a 699. Això vol dir que també és més alta la mitjana mensual d'il·lícits penals detectats. Ara en són 58 i l'any anterior, el 2013, en van ser 56.

L'alcalde ha assenyalat que tot i l'increment de delictes i faltes, no són aquelles tipologies que generen més inseguretat perquè, per exemple, gairebé no hi ha robatoris amb violència i ha augmentat el percentatge de resolució del casos, que actualment és superior al 40%. Al llarg del 2014, Mossos d'Esquadra i Policia Local han fet 58 detencions, 21 menys que l'any abans quan en van ser 79.

Desglossat, hi ha hagut 27 delictes més i 4 faltes menys. El delicte majoritari que es comet a Banyoles són els furts o els relacionats amb el trànsit. Pel que fa les faltes, les més habituals també són els furts o lesions contra persones.

Al llarg del 2014 hi ha hagut 2 robatoris amb força més. L'increment més accentuat és en els robatoris a l'interior de vehicle, que han passat de 26 a 35. Els robatoris amb força dins establiments s'han mantingut en 13, en cases ha passat de 10 a 11 i en empreses ha baixat de 6 a 2.

On l'estadística es queda a zero és en els robatoris amb violència i intimidació. No hi ha hagut cap estrebada, cap robatori d'aquest tipus en domicili i tampoc en cap establiment comercial. L'alcalde ha exposat que, a més, sempre que han detectat un repunt en algun tipus de robatori, la coordinació policial ha permès enxampar ràpidament els delinqüents i detenir-los. Actualment, o estan empresonats o bé expulsats, segons ha apuntat l'alcalde.

Trencar la mala fama de multar

L'estadística també recull les infraccions de trànsit detectades per la Policia Local. Miquel Noguer ha assegurat, amb les xifres a la mà, que serveixen per desmuntar una mala fama: que a Banyoles "es multa".

Per exemple, per conduir begut han controlat 1.014 vehicles i això s'ha traduït en 108 denúncies: 3 per negativa a sotmetre's a la prova, 44 positius penals i 61 per positiu administratiu. En drogotest, n'han fet 45 i han donat positiu 34 conductors.

Per excés de velocitat, el radar ha controlat 6.018 vehicles i han denunciat 68 conductors. L'any anterior, el 2013, van fer controls a 10.566 cotxes i van atrapar 36 conductors anant massa ràpid. Els panells de velocitat que hi ha i que són només informatius, han calculat els km/h d'1.568.150 cotxes i en circulaven a més de 50 124.197.

En el darrer any hi ha hagut a Banyoles 216 accidents de trànsit, menys que el 2013 quan en van ser 232. Els sinistres del 2014 han causat 177 ferits, 43 de caràcter lleu, 5 de greus i cap mortal.

Noguer ha afirmat que tot i les bones dades no deixen de planificar "millores" per a la Policia Local, com ara renovar recursos. Entre els possibles projectes, hi ha la instal·lació de més càmeres, per controlar l'accés restringit i eliminar pilones o per tenir imatge dels punts d'entrada i sortida principals al municipi.