Assalten una anciana a casa seva a Girona després de ser colpejada i lligada

Els lladres es van endur diners i figures arqueològiques

Robatori amb violència en un pis de la zona dels Químics de Girona a plena llum del dia. Entre les onze i dos quarts de dotze del matí, una dona d'uns 70 anys que viu al 70-72 del carrer Caldes de Montbui va sentir que trucaven a la porta de casa seva. Confiada, va obrir de porta. De seguida, uns lladres que anaven a cara descoberta van entrar al pis, la van colpejar al cap i la van lligar amb brides per immobilitzar-la.

En aquell moment, la dona era sola a casa perquè el seu home havia sortit. Ràpidament, els lladres van arreplegar diners, també joies i figures arqueològiques que la parella tenia al pis i van fugir del lloc.

Quan la dona es va poder alliberar, va avisar els serveis d'emergències. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i busquen els lladres. Treballen amb la hipòtesi que puguin ser dos o tres assaltants, els que van perpetrar el robatori amb violència i potser algun més que esperés per emprendre la fugida.

Els lladres van trucar a la porta en un moment en què la víctima estava sola a casa. Eren cap a les onze del matí. La dona va obrir la porta i, immediatament, els lladres van entrar al pis, la van colpejar, la van deixar atordida i la van lligar amb brides. El robatori va ser ràpid. Els assaltants van arreplegar diners, joies i figures arqueològiques que hi havia al pis. Van fugir de pressa.

La dona va estar una estona lligada fins que va arribar l'home a casa, es va poder alliberar i va avisar la policia. Fins al lloc, s'hi van desplaçar els Mossos d'Esquadra i també una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques, que van atendre la dona allà mateix perquè va declinar el trasllat a un centre mèdic.

L'àrea d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra ha assumit la investigació. Dimarts, la policia científica va estar recollint vestigis, proves i empremtes al pis, per intentar identificar els lladres.

La col·lecció d'art egipci, a la motxilla del Girona

"Vaig fer una cosa que no faig mai i que no tornaré a fer: obrir la porta a desconeguts estant sola a casa", ha explicat la víctima un dia després del robatori. Segons ha detallat, va trucar a la porta una sola persona però un segon estava amagat a l'escala. "Només obrir, el cop va ser immediat", ha detallat. Va rebre un cop de puny al cap. "Va ser fort, tant que l'ambulància em va dir si volia anar a l'hospital però no vaig voler", afirma.

La dona, d'uns 70 anys, viu amb el seu marit. Actualment està convalescent per una operació de pròtesis de genoll. "Dintre de tot, em podrien haver fet molt més mal del que em van fer", detalla. Just després del cop de puny, la van lligar a la tauleta de la sala d'estar, la van emmordassar i li van tapar els ulls. "Em parlaven en francès, no sé si sabien que havíem viscut a França i que el meu home és francès", explica.

Els lladres, almenys dos, li van preguntar on eren els diners i les joies. La víctima va respondre que a l'habitació. "Van buidar tots els armaris i es van endur el joier amb totes les joies familiars", lamenta. Després, van seleccionar la col·lecció d'art egipci que el seu marit, egiptòleg, havia anat acumulant al llarg de la seva trajectòria. "Ell creu que van posar les figures a la bossa del Girona perquè tampoc hi és", ha dit.

La parella creu que els lladres sabien a què anaven al pis i que no va ser un assalt a l'atzar. La dona detalla que tenen altres peces d'art però que no en van fer "ni cas," es van centrar només en les egípcies. "Potser ja tenen a qui vendre-les... les joies segur que també però això és més fàcil", ha insinuat la víctima.

Els lladres li van lligar els peus al final, just abans de marxar. "Em van dir si volia viure o morir, vaig dir que viure evidentment", afirma la dona que creu que ho van dir per espantar-la però sense intenció de matar-la. Els assaltants van sortir tranquil·lament de l'edifici, que té càmeres de videovigilància. Segons la dona, algun veí fins i tot se'ls va creuar per les escales.