La Diputació incentiva la contractació de teatre amateur

La campanya respon a les demandes més recurrents que van fer els grups teatrals en el darrer estudi del FITAG

La Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona ha presentat aquest divendres la Campanya de Teatre amateur 2015, un projecte que respon a les reivindicacions que van fer les companyies teatrals durant el darrer estudi del FITAG i que té com a objectiu incentivar la programació d'obres de teatre de companyies no professionals als municipis gironins.

Una comissió qualificadora s'encarregarà de seleccionar un màxim de quinze obres perquè els municipis o les entitats socioculturals interessades puguin incloure-les en les seves programacions. Les companyies interessades només hauran de presentar un vídeo de la seva obra a la Casa de Cultura de Girona. Tal com destaquen des de la Diputació de Girona el projecte fa realitat el compromís que va prendre el vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, en l'acte de presentació de l'estudi sobre el cens del teatre que va realitzar la Federació Teatral Amateur Gironina (FTAG) per encàrrec del mateix Festival de Teatre Amateur (FITAG).

Una Comissió Qualificadora formada per representants de la Diputació de Girona, de la Fundació Casa de Cultura de Girona, de la Federació Teatral Amateur Gironina (FTAG), del Festival de Teatre Amateur (FITAG), del Teatre Municipal de Girona i del Centre de Formació Teatral el Galliner, serà l'encarregada d'escollir les quinze millors companyies i obres. Amb aquests espectacles s'elaborarà un catàleg d'actuacions perquè els ajuntaments o entitats socioculturals puguin incloure-les en les seves programacions.

La comissió valorarà aspectes com la interpretació, l'escenografia, el vestuari, la il·luminació o la dramatúrgia. El projecte permetrà impulsar i potenciar les companyies amateurs, ja que garantirà que la contractació d'un màxim de tres actuacions amb un caixet de 600 euros entre els consistoris, institucions o entitats que vulguin mostrar-les als seus pobles. Les representacions només es podran realitzar durant un període de temps, des del dia de notificació de les companyies seleccionades fins al 30 de novembre d'aquest any.

Totes les companyies teatrals interessades hauran de portar un vídeo de la seva obra a la Casa de Cultura de Girona. El període d'inscripció arrencarà el 2 de març i finalitzarà el dilluns 23 de març. Les sol·licituds es poden fer tant per la web de la Casa de Cultura de Girona o lliurant el muntatge audiovisual personalment i per correu postal certificat.

Promoció i creació de mostres teatrals

Tal com s'ha explicat aquest divendres, el FTAG col·laborarà conjuntament amb la Casa de Cultura de Girona per difondre la campanya entre les companyies de teatre i ajudarà a tots els grups participants perquè puguin portar a terme la tramitació de les seves sol·licituds de forma correcta com també la tramitació de les factures corresponents de les representacions fetes amb la justificació documental necessària.

A més, la Federació Teatral Amateur Gironina també potenciarà la promoció de les obres i les companyies seleccionades. Conjuntament amb la Casa de Cultura treballaran perquè, en la mesura del possible, els municipis organitzin mostres de teatre que incloguin diverses representacions de les obres seleccionades en el catàleg. Un fet que no ha de suposar un perjudici per les altres companyies que ja formin part de la programació anual prevista. La Diputació de Girona també s'encarregarà de promocionar en els mitjans de comunicació locals i comarcals aquestes mostres.

La campanya pretén recuperar l'esperit d'altres iniciatives anteriors impulsades per la Diputació de Girona com eren el 'Projecte T' o 'el Visonat'. Al mateix temps vol ser un incentiu per les companyies teatrals amateurs que comencen a treballar i que veuen com les obres que preparen no tenen un recorregut més enllà del seu municipi. Durant l'acte de presentació del projecte Soy ha destacat la importància que té el teatre a les comarques gironines i ha destacat que la iniciativa no s'ha d'entendre com "un detriment cap al teatre professional", ja que l'ens supramunicipal ja està treballant en una línia de suport per les companyies ja establertes i que treballen en l'àmbit professional.