Espadaler no reconeix cap error en el rescat a les Lloses on van morir dos joves

L'oposició recrimina a Interior que el 112 no activés els bombers i l'helicòpter abans

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest dijous que els serveis d'emergències van actuar seguint tots els protocols establerts en la recerca de dos joves perduts en una pista forestal de Campdevànol (Ripollès) i que van ser trobats morts el 14 de gener passat. No obstant, davant les crítiques rebudes pels familiars, sindicats i partits de l'oposició ha admès que potser cal millorar alguns operatius. Espadaler ha explicat que amb les dades que es tenien la recerca es va fer amb els mitjans adequats, i que la manca de cobertura mòbil va fer que una "concatenació de factors" va acabar amb la mort dels dos joves per inhalació del fum del tub d'escapament del seu cotxe.

Fora del Parlament s'han concentrat alguns familiars i amics de les víctimes amb cartells i pancartes demanant serveis d'emergències de garanties i respostes clares a l'incident que va acabar amb la mort dels dos joves. Alguns dels familiars i amics han entrat a la comissió i han intercanviat unes breus paraules amb alguns diputats i el conseller d'Interior.

La mare del noi mort, Vicenta Ortega, ha lamentat que el primer operador del telèfon 112 que va atendre la trucada del seu fill no estava "prou qualificat", ja que no va activar els serveis pertinents i no va fer algunes preguntes necessàries. També s'ha queixat de la recerca posterior i l'atenció que van rebre, però no té massa expectatives del que pugui sorgir de la comissió d'aquest dijous.

Alguns amics i familiars consideren que es va abandonar la recerca a última hora de la matinada i que no se'ls va avisar prou aviat.

Detalls cronològics

El conseller ha iniciat la seva intervenció amb una llarga explicació cronològica dels fets. La trucada del noi que posteriorment va morir al 112 va ser a la 1.43 de la matinada. Va explicar que el seu cotxe estava encallat en un camí, va detallar la zona on es trobava i no va dir que estigués perdut ni que la zona fos de difícil accés. Tot i així, va advertir que la seva companya no es trobava bé i que a la zona on era el cotxe no tenia cobertura de telèfon mòbil.

L'operador del 112 va obrir el cas com el d'un "malalt en espai públic" i va passar la trucada a un metge del SEM, a qui el noi va explicar que la seva companya estava semi-inconscient i tenia convulsions. El metge li va preguntar pels antecedents mèdics de la noia i li va donar consells sanitaris, a més que encengués els llums del cotxe i anés tocant el clàxon si veia acostar-se serveis d'emergències. La víctima va alertar el metge que per arribar al lloc caldria anar-hi amb un vehicle totterreny 4x4.

Els Mossos, que també estaven alertats van trucar el noi, però ja no va contestar. No va ser fins les 2.05 hores que es va alertar els Bombers. El parc de Ripoll no tenia cap 4x4 i hi va acudir amb una furgoneta Renault Kangoo. Va haver de ser la unitat especialitzada GRAE d'Olot qui hi anés amb 4x4. A les 2.30 de la matinada es va iniciar la recerca pels camins i cap a les 3 de la matinada es van separar, tot i que cap vehicle va poder continuar gaire més endavant i es va continuar la recerca a peu. Tot i així, no van localitzar a ningú i a les 4.45 els bombers van tornar als seus parcs.

Es va arribar a suposar que els joves havien pogut arribar a casa seva. Una hora després, cap a les 5.44 hores els Mossos es van posar en contacte amb els pares del noi i van aconseguir l'adreça del domicili, on van comprovar que no hi eren, i les dades de contacte de la noia. Tot i així, aquesta no portava el telèfon a sobre.

Tot i que el sol va sortir oficialment a les 8.17 hores, el primer helicòpter que va aixecar el vol ho va fer a les 9 del matí des de l'aeroport de Sabadell. Al cap de poc es van acabar trobant els cossos, a uns dos quilòmetres de la zona on s'havia fet la recerca i havia indicat el noi per telèfon. A l'espera de l'autòpsia definitiva, es considera que els joves van morir entre les 2 i les 4 de la matinada per inhalació de monòxid de carboni procedent del motor, ja que el tub d'escapament estava submergit en el fang.

Dubtes, errors i millores

Espadaler sí que s'ha disculpat pel fet que els Bombers fessin pública una nota de premsa informant de les dues morts abans que les famílies fossin informades.

El conseller ha explicat que inicialment no es van activar els bombers perquè quan el jove va fer la trucada no va dir que haguessin patit cap accident ni que estiguessin perdut, sinó que va donar molts detalls de la seva localització. A més, ha recordat que la manca de 4x4 a Ripoll no hagués solucionat el problema.

Preguntat pels diputats, ha explicat que el jove no hagués pogut activar la geolocalització del seu mòbil perquè només tenia cobertura de veu, però no pas de dades, des d'allà on va trucar, i al cotxe no en tenia de cap tipus. Tampoc es podia haver geolocalitzat directament el telèfon perquè l'usuari no havia donat el permís, cosa que la Llei de Protecció de Dades requereix. Però els diputats han considerat que si un alertant truca al 112, dóna dades personals i de localització i reclama ser buscat, està donant el permís tàcit perquè es pugui activar la geolocalització.

El conseller ha explicat que abans de maig es preveu posar en funcionament una aplicació mòbil per a activar automàticament la geolocalització per part d'excursionistes.

D'altra banda, també s'ha debatut si des del centre 112 s'hauria de poder trucar a qualsevol mòbil sempre que hi hagi cobertura d'alguna companyia telefònica encara que no sigui la de la víctima. Actualment tothom pot trucar al 112 sempre que hi hagi cobertura d'alguna companyia, però la trucada inversa no es pot fer. Espadaler ha dit que hi ha impediments tècnics per poder-ho fer.

En resum, ha admès que es van aplicar els protocols però potser es pot millorar. De fet, bona part de les crítiques de l'oposició han estat per la manca del 4x4 als bombers de Ripoll i pel fet que l'operador del 112 no activés els bombers ni preguntés les dificultats d'accés al noi.

El diputat del PP Sergio Santamaría, com diuen els familiars i amics, ha insinuat que els equips de recerca van "abandonar" les tasques de cerca o es van "relaxar", cosa que Espadaler ha negat. El que sí es va fer va ser "interrompre" la recerca en considerar que a la zona descrita pel comunicant no hi era i pel cert risc dels equips d'emergències en plena nit.