L’Ajuntament d’Olot (Garrotxa) reconeixerà la trajectòria de la xef Fina Puigdevall Nogareda, propietària del restaurant Les Cols, amb el Premi a l’Excel·lència Empresarial 2025, un guardó que posa en valor la contribució de persones i entitats al desenvolupament econòmic i social de la ciutat. L’acte de lliurament tindrà lloc el dijous 13 de novembre, a les 19.30 h a la Sala El Torín, i comptarà amb la intervenció de l’escriptor Antoni Puigverd.
El Premi a l’Excel·lència Empresarial Ricard Simon, instaurat l’any passat, vol distingir aquells projectes i trajectòries professionals que, més enllà de l’èxit empresarial, reflecteixen un compromís amb el creixement i el progrés d’Olot i la Garrotxa. La distinció porta el nom de l’empresari Ricard Simon, fundador d’una multinacional dedicada al material elèctric, la il·luminació i la recàrrega de vehicles, i reconeix la seva implicació en iniciatives socials i locals com la fundació de Ràdio Olot o la construcció de la Llar d’Infants del Morrot.
Després que el primer premi recaigués el 2024 en Xavier Codina Güell, responsable de Ratafia Russet, enguany el jurat ha volgut reconèixer l’excel·lència culinària i el compromís territorial de Fina Puigdevall. La seva trajectòria ha situat Olot i la Garrotxa al mapa gastronòmic internacional, amb una cuina sostenible, essencial i arrelada a la terra, que destaca per la sinceritat, l’equilibri i la sensibilitat.
Nascuda a Olot el 1963, Fina Puigdevall és xef i propietària de Les Cols des del 1990, un restaurant situat a la masia familiar on va néixer. Des d’allà, ha desenvolupat una cuina que reivindica els productes locals com el fajol, els fesols de Santa Pau, la patata de la Vall d’en Bas, el blat de moro, l’aviram de pagès, la ratafia o el tortell d’Olot. La seva aposta per la proximitat i la sostenibilitat l’ha convertida en un referent internacional de la gastronomia contemporània.
Al llarg de la seva carrera, Puigdevall ha rebut nombrosos reconeixements nacionals i internacionals. Va guanyar el Tallant d’Honor a la cuina gironina el 1994, ha estat Premi Nacional de Gastronomia (2019), Premi Ali Bei (2015) i Premi Woman a la Gastronomia, entre d’altres. El 2023 va ser inclosa a la llista de Les 100 dones més influents d’Espanya de la revista Forbes.
El seu restaurant, Les Cols, acumula dues Estrelles Michelin (2005 i 2010), una Estrella Verda Michelin per la seva gestió sostenible i tres sols Repsol. També figura a la llista The Best Chef Awards i ha estat seleccionat per La Liste 2025 entre els millors restaurants del món. A més, el seu espai ha rebut el premi internacional AIT Award Best Interior and Architecture (2014) i el Premi Pritzker d’Arquitectura (2017) per la seva reforma, a càrrec de RCR Arquitectes.
Amb aquest guardó, Olot reafirma el seu reconeixement a les figures empresarials que contribueixen a fer créixer el territori, no només per l’èxit dels seus projectes sinó també pel seu compromís amb la comunitat, la cultura i la sostenibilitat.