Costes començarà a la tardor l'obra del Molinet a l'Estartit

El camí de ronda de Platja d'Aro estarà enllestit per Sant Joan

Costes començarà aquesta tardor l'obra pendent del passeig del Molinet de l'Estartit, després que ara fa quasi un any l'Ajuntament ja va enllestir la consolidació de la muntanya. La intenció del Ministeri és licitar els treballs just després de Setmana Santa per engegar les obres entre setembre i octubre. Aquest 2015, Costes també preveu acabar per Sant Joan la part que li pertoca del camí de ronda nord de Platja d'Aro, que porta cinc anys tancat.

Aquest tram, d'uns 3 quilòmetres, connecta amb Sant Antoni de Calonge i va patir esllavissades durant la gran nevada. El delegat de Costes, Jordi Planella, diu que tant l'Estartit com Platja d'Aro són dos projectes "punyents" que havien de desencallar-se. La remodelació pendent del passeig del Molinet comença a veure la llum. Per Setmana Santa farà un any que l'ajuntament va reobrir-lo, traient les tanques que durant dotze anys formaven l'estampa habitual a la zona. Els treballs per frenar les esllavissades constants a la muntanya van costar 471.000 euros, finançats en part per fons Feder.

Un cop l'Ajuntament va haver fet els deures, correspon ara a l'Estat invertir els 1,7 MEUR que costa refer aquest passeig, situat al tram final de l'Estartit. I avui, el cap de Costes a Girona ha anunciat que, si no hi ha cap entrebanc, les obres seran una realitat a finals d'aquest 2015.

Jordi Planella ha explicat que el Ministeri ja "disposa de pressupost" per tirar endavant la remodelació. La intenció és que la reforma es liciti just després de Setmana Santa, per adjudicar-la a l'estiu i permetre que les màquines comencin a treballar a la tardor (entre setembre i octubre, un cop acabi la temporada turística). "El Molinet és un dels temes punyents que tenim damunt la taula", ha concretat el cap de Costes.

En concret, l'àmbit del projecte comprèn la zona situada entre el darrer espigó i el cap de la Barra (260 metres). S'hi construirà un nou mur i una nova escullera. El nou passeig del Molinet tindrà una amplada de 7 metres i dos trams diferenciats, un dels quals estarà reservat a vianants i bicicletes. El termini d'obra és de deu mesos.

L'alcalde, Jordi Cordón, assegura que l'anunci permet "desencallar" un projecte que s'ha convertit en una "reivindicació històrica" a l'Estartit. "Estem contents perquè ara ja tenim la confirmació que l'obra tira endavant i es farà; per tant, ja queda menys per tenir aquest passeig del tot obert i urbanitzat", ha subratllat.

La prova pilot, a mitjans març

Cordón i Planella s'han reunit aquest dilluns a la zona de la Pletera, pocs dies abans que comenci la prova pilot que ha de donar pas a la desaparició d'aquest antic passeig en ruïnes. Treure tot allò que es va aixecar al paratge a finals dels 80 i restituir la zona d'aiguamolls que hi havia costarà 2,7 MEUR, dels quals un 75% els finança la Unió Europea.

La prova pilot es farà a finals de març. Es trauran 4.000 metres cúbics de runa d'una àrea concreta i, durant mig any, s'estudiarà com es regenera la vegetació. L'objectiu és que tot l'antic passeig comenci a desaparèixer entre setembre i octubre, i que a l'estiu del 2015 ja se n'hagin retirat totes les runes. El projecte s'allargarà aleshores fins l'any 2018, moment en què la zona tornarà a quedar del tot naturalitzada.

Platja d'Aro, per Sant Joan

Aprofitant la visita a Torroella de Montgrí, el cap de Costes a Girona també ha aprofitat per explicar algunes actuacions que el Ministeri preveu fer aquest any a la Costa Brava. D'entre totes, Planella n'ha destacat una: la que permetrà obrir, després de cinc anys, el camí de ronda nord de Platja d'Aro.

Aquest tram, que s'estén entre cala Rovira i el terme de Sant Antoni de Calonge, té uns 3 quilòmetres de llargada. Ara com ara, però, només n'hi ha un de practicable: el que arriba fins la cala del Pi. Des d'aquest punt i cap al nord, el camí porta tallat des del març del 2010, quan es va mig esllavissar arran de la gran nevada.

Per refer-lo, s'ha actuat a tres bandes. L'Ajuntament i els propietaris afectats ja han fet la part que els corresponia, però faltava que el Ministeri construís una passera metàl·lica per donar continuïtat als trams que ja s'han refet o on l'obra està a punt d'enllestir-se.

Avui, el cap de Costes a Girona ha anunciat que, "si no hi ha cap temporal o algun altre entrebanc", l'Estat tindrà la passera a lloc per Sant Joan. És a dir, que quan comenci el gruix de la temporada turística, tot aquest tram de camí de ronda es podrà reobrir de nou. En total, aquí el Ministeri hi invertirà uns 200.000 euros.

A més d'aquesta actuació, Jordi Planella també n'ha detallat d'altres que es preveuen fer al litoral de la Costa Brava. Entre aquestes, es dragarà sorra de Sa Riera a Begur (Baix Empordà) i se'n portarà l'excedent cap a l'Estartit. També s'arranjaran trams de camí de ronda a Colera (des de la cala d'en Goixa o platja dels Morts cap al nord), a Llançà (on es connectarà l'actual camí amb el port), al Port de la Selva i al mateix Estartit (en concret, a la zona dels Griells, on es refarà un petit tram afectat per un esvoranc, agafant alguns metres d'un càmping proper).

Quedaran, però, altres obres pendents per fer. Per exemple, la del tram esllavissat del camí de ronda a S'Alguer, entre les platges palamosines de la Fosca i Castell. "Aquest tram roman tancat perquè amenaça ruïna, i en principi no hi ha obra prevista", ha dit Planella.

El cap de Costes a Girona també ha recordat que el pressupost de què disposa aquest 2015 per a obres de manteniment i reparacions és "mins" (en concret, 250.000 euros). I que moltes de les obres que es faran s'han tirat endavant computant-les a altres partides del pressupost o bé arribant a acords amb ajuntaments i privats perquè hi inverteixin.