La policia espanyola ha confiscat un Goya fals que els seus propietaris pretenien vendre a un xeic àrab per 4 milions d'euros. El 2006 l'Audiència de Girona va considerar que el quadre no l'havia pintat l'artista saragossà, però els actuals propietaris de l'obra, dos germans de Girona, l'han volgut vendre com a original i, per aquest motiu, han estat imputats per una presumpta estafa.
Els dos germans van rebre, a través d'un intermediari amb qui es van citar a Torí (Itàlia), 1,7 milions de francs suïssos com a paga i senyal però que van resultar ser falsos. En un judici que es va celebrar el 2006, l'Audiència de Girona va sentenciar a favor dels actuals propietaris que el quadre no havia estat pintat per Goya, condonant-los un deute de 250.000 euros generat per la compra de l'obra que ara pretenien vendre com un Goya autèntic.
Les investigacions es van iniciar al desembre de 2014 quan els agents van rebre informació a través de la Brigada de Patrimoni Històric de la Comissaria General de Policia Judicial, relativa a la intercepció per part del Servei Duaner d'Avinyó (França) de dos ciutadans espanyols que procedien de la ciutat italiana de Torí amb 1.700.000 francs suïssos falsos.
Els dos tornaven a Espanya després d'haver intentat vendre com a intermediaris un suposat quadre de Francisco de Goya amb el títol 'Retrato d'Antonio María Esquivel'. Els diners falsos formaven part de l'operació de compra-venda del quadre, que es tancaria amb 4 milions d'euros. Els dos homes interceptats en la duana van manifestar que es van adonar de de l'estafa quan van voler ingressar l'efectiu en un banc de Ginebra.
Les indagacions posteriors van determinar que el quadre que pretenien vendre pertanyia a dos germans que coneixien amb certesa que l'obra no havia estat pintada per Goya.
La sentència de l'Audiència de Girona donava la raó als germans propietaris de l'obra, que havien comprat l'obra el 2003 al seu anterior propietari per 270.000 euros, lliurant inicialment 20.000 euros de bestreta, deixant la resta pendent a l'espera que es determinés que efectivament Goya era l'autor.
Estafadors estafats
Recentment els germans propietaris de l'obra, finalment adquirida per 20.000 euros, van iniciar gestions per vendre el quadre com a original de l'artista. Per a això van utilitzar el mateix certificat d'autenticitat que en el seu moment va utilitzar la persona que els va vendre el quadre, i que l'Audiència va invalidar.
El comprador del fals Goya seria en aquesta ocasió un xeic àrab que pretenia introduir el retrat en el circuit asiàtic. Per formalitzar la venda, els germans propietaris de l'obra van tancar una cita amb un intermediari entre venedors i comprador a qui veurien a Torí (Itàlia).
Els honoraris d'aquest intermediari, que havien d'assumir els venedors, ascendien a 300.000 euros, per la qual cosa els germans van sol·licitar aquests diners prestats a un empresari de Girona i es van desplaçar fins a la ciutat italiana.
A Torí, després de rebre la paga i senyal d'1,7 milions de francs suïssos de l'intermediari del venedor, aquest va fer una trucada a Girona perquè l'industrial, que va prestar els 300.000 euros en efectiu, lliurés aquesta quantitat a un intermediari dels compradors, ja que així ho van exigir per efectuar la compra-venda, perdent aquests diners després de l'operació frustrada en veure que els compradors de Torí havien entregat bitllets falsos que havien estat fotocopiats.
Les investigacions policials han culminat amb la imputació per un presumpte delicte d'estafa dels dos germans que pretenien vendre el Goya fals. Així mateix els agents han confiscat de l'obra en qüestió, 'Retrat d'Antonio María Esquivel', que han trobat al domicili de Girona d'un dels imputats.