Els Bombers de Girona, cansats d'estar en un parc 'podrit', amb rates i amb material obsolet

Denuncien que hi ha goteres al sostre de les cotxeres, insalubritat a la cuina i falta d'espai

Els Bombers de Girona asseguren que estan "cansats" de treballar en un parc antic, "podrit", amb rates i amb material obsolet.

Denuncien per segon cop en menys d'una setmana que les condicions de feina són insostenibles perquè hi ha goteres al sostre de les cotxeres, insalubritat a la cuina i una clara falta d'espai.

Entre promeses de remodelació del parc actual o de construcció d'un de nou a Fornells de la Selva, critiquen que no s'ha invertit res en el manteniment de les instal·lacions i que després de 30 anys estan en un estat deplorable. "Un dia ens va caure el safareig de la cuina, el vam haver d'arreglar nosaltres", ha afirmat un dels bombers. Interior s'ha compromès a arreglar deficiències i descarta construir un parc nou.

Les queixes

"Volem denunciar públicament les mancances i la deixades crònica que pateixen les instal·lacions que són el nostre lloc de treball", ha començat dient un dels portaveus de l'assemblea de Bombers del parc de Girona, Xavier Vilardell.

El llistat de desperfectes i problemes de l'espai és llarg. La coberta de les cotxeres té goteres i diverses plaques que s'han desprès. A més, asseguren que probablement és l'únic parc del país sense portes automàtiques i amb persianes que directament no obren. En aquest espai és on hi tenen els camions per sortir a tota velocitat quan hi ha alguna emergència.

"Tenim portes precintades i instal·lacions amb una deixadesa crònica des de fa 30 anys", ha afirmat Vilardell, recolzat per una quarantena de Bombers que han volgut mostrar que el descontent amb les instal·lacions és "cosa de tots". Just al costat de les cotxeres hi ha un gimnàs i un vestuari que "no està dimensionat al nombre de bombers" que hi ha al parc que, en total, són una cinquantena.

A l'edifici on hi ha la cuina, habitacions i una sala de treball asseguren que tampoc hi ha hagut inversió. Els Bombers asseguren que l'any 2012 es van reformar els lavabos però, més enllà d'això, no s'ha arreglat res més. De fet, diuen que han denunciat l'estat de la cuina davant la Inspecció de Treball. Asseguren que fins i tot han tingut rates al parc. "Tenim mancança d'espai i el que hi ha estan en condicions lamentables, la cuina no compleix les condicions mínimes de salubritat", ha afirmat un altre dels bombers, Enric Soy.


Els Bombers han recordat que hi ha hagut diversos projectes relacionats amb el parc de Girona. El primer, de l'any 2007, preveia una reforma integral de les instal·lacions actuals. Posteriorment, el 2011, es va redactar un projecte per construir un nou parc a Fornells de la Selva. Aquesta segona proposta va seguir tots els passos però es va aturar just abans de l'adjudicació.

80.000 euros per a la coberta

"Amb l'excusa i les promeses de parcs nous, no s'ha fet reforma a l'actual i hem arribat a una situació bastant insostenible", ha afirmat Vilardell. El director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, dóna la raó als Bombers però els demana paciència perquè, diu, en la mesura de les possibilitats pressupostàries estan atacant els problemes.

Ballesta recorda que "aquest any no hi ha pressupost per fer cap parc nou a tot Catalunya" però, per contra, invertiran gairebé 80.000 euros en la reforma de la coberta i la instal·lació de les portes automàtiques a la zona de les cotxeres. La previsió és que els treballs puguin començar en dues setmanes i que estiguin enllestits el mes de maig.

Després d'aquesta inversió l'any 2015, la previsió per a l'any vinent és fer els tancaments i la cuina, que és una de les necessitats principals del parc. Els Bombers han explicat que un dia els va caure el safareig i que van optar per arreglar-ho ells mateixos perquè sinó no sabien quan ho podrien tenir enllestit. "Hi posem diners de la nostra butxaca i mà d'obra per arreglar desperfectes", han afirmat.


Pocs efectius per a 160.000 habitants

Una altra de les queixes dels Bombers de Girona és la manca de personal. Segons afirmen, el nombre mínim d'efectius que hi ha al parc són sis per a una població de 160.000 habitants però a vegades han estat menys. "Quan hi ha alguna sortida ho supleixen amb bombers d'altres parcs que estan a vint minuts", ha afirmat Vilardell que assegura que, mentrestant, creuen els dits perquè no sorgeixi una altra emergència simultània. "Esperem que no us passi a vosaltres perquè no sabríem amb quina cara mirar-vos", ha afirmat. Ballesta recorda que aquest any preveuen convocar noves places de Bombers i admet que en calen.

Albert Ballesta diu que el departament té clares quines són les mancances i necessitats però entén que "el ritme" no és tan ràpid com voldrien els Bombers. Tot i això, afirma que hi ha hagut un trasllat de personal administratiu a l'edifici del Santa Caterina i que això ha alliberat espai al parc, que servirà per ampliar la sala de control, crear una zona per a gabinet de crisi, tenir més lloc per al Delta 0 i, també, incrementar espai per als Bombers del parc.