La Creu Roja atén 99 persones sense sostre durant el 2014

En el comput global de Barcelona en són 2.322

Les Unitats d'Emergència Social de la Creu Roja han atès unes 2.322 persones sense llar a les ciutats de Tarragona, Lleida i Girona durant aquest 2014. Els equips de l'entitat han fet unes 300 sortides per atendre aquells indigents que s'han vist abocats a viure al carrer.

El nombre d'intervencions s'ha duplicat en els últims 2 anys. El 2012 se'n van fer 153. Aquestes sortides contemplen tant les actuacions per onades de fred com els dispositius que es fan regularment per atendre aquest col·lectiu. La Creu Roja ha explicat, a través d'un comunicat emès aquest divendres, que aquestes intervencions s'han reforçat per "l'augment de les persones sense llar" que hi ha hagut des de l'inici de la crisi.

A Catalunya, la Creu Roja compta amb UES a les ciutats de Tarragona, Lleida i Girona. En canvi, a Barcelona la Creu Roja participa en el dispositiu municipal que s'activa quan hi ha onades de fred. A més, en molts d'altres punts del territori català, la Creu Roja activa equips d'emergència amb la mateixa finalitat quan baixen les temperatures.


Les UES de Tarragona, Lleida i Girona han atès 2.322 persones durant el 2014, una xifra molt superior a la de fa dos anys, el 2012 en van atendre 214. Aquest increment es deu a l'augment d'actuacions de l'entitat i, segons l'entitat, no és atribuïble directament a una crescuda de persones sense llar.

En el cas de Tarragona, on les persones ateses per les UES han passat de 99 a 279 en aquest període, l'increment també es deu al fet que la Creu Roja va obrir el 2014 el Centre d'Atenció Diürna Tomàs Grau. Així, entre les persones ateses el 2014, no només hi consten les que han estat ateses al carrer, sinó també les d'aquest centre, on s'ofereix a les persones sense llar la possibilitat de dutxar-se, de rentar-se i eixugar-se la roba, o de tenir un espai de socialització. Pel que fa als dispositius de carrer, a Tarragona, surten un cop per setmana.

A Girona els UES van atendre 99 persones sense llar durant el 2014 en les sortides que realitzen un cop per setmana, enfront de les 49 de 2012. L'augment de persones ateses coincideix amb l'augment de les intervencions de la Creu Roja, que van passar de 49 a 146.

A Lleida, és on es va produir l'augment més significatiu en aquest període. L'any 2012, la UES va sortir al carrer per atendre les persones sense llar un cop per setmana, a mitjans de 2013 va augmentar la regularitat a dos cops per setmana. Això ha portat a la UES de Lleida a atendre 1.944 persones sense llar el 2014, mentre que en els anys previs n'havia atès 66 (2012) i 374 (2013).

En el cas de la ciutat de Barcelona, la Creu Roja no compta pròpiament amb UES, però sí que participa dels operatius activats per l'Ajuntament quan hi ha onades de fred, amb el suport de voluntariat.

Les Unitats d'Emergència Social (UES) estan formades per un equip que integra diferents disciplines com el treball social, l'assistència sanitària o la psicologia. Una part molt important d'aquests equips està formada per voluntaris, una cinquantena a Catalunya i prop de 2.000 arreu de l'Estat. Els integrants de les UES donen a les persones sense sostre cafè, menjar, abric, materials d'higiene personal, atenció sanitària i, sobretot, suport psicològic.