Banyoles invertirà 40.000 euros en la restauració del rec de Vimeteres

El projecte vol facilitar la recolonització d'espècies pròpies d'aiguamolls a la zona

El Consorci de l'Estany ha iniciat el projecte de restauració d'un tram de 200 metres lineals del rec de Vimeteres, concretament entre el parc de la Draga i la Caseta de Fusta.

L'actuació té un cost de gairebé 40.000 euros, dels que la Generalitat n'ha aportat 30.000, i té per objectiu facilitar la recolonització d'espècies pròpies d'aiguamolls a la zona com ara els cargols Vertigo, la tortuga d'aigua dolça o la de rierol. En concret, es netejarà i dragarà el sistema de canals del rec de Vimeteres eixamplant els trams de connexió amb l'Estany. Aquesta actuació permetrà la recirculació i renovació de les aigües, evitant així l'estancament quan el nivell de l'aigua de l'Estany és baix.

Aquests treballs permetran crear un hàbitat idoni per tal d'afavorir les d'espècies d'interès comunitari, incloses a la Directiva d'Hàbitats i presents a l'Estany com és el cas dels cargols Vertigo moulinsiana i Vertigo angustior, la tortuga d'aigua dolça (Emys orbicularis), la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), espècies d'amfibis, de libèl·lules i de peixos autòctons com el barb de muntanya (Barbus meridionalis). És un exemple més de restauració i millora d'hàbitats d'interès natural a l'entorn de l'Estany que el Consorci de l'Estany promou des de la seva creació.


Durant l'execució de les obres el camí peatonal de l'Anton Prat quedarà tallat al pas de vianants des de la Draga fins a la Caseta de Fusta. El pas alternatiu es realitzarà pel camí que hi ha entre el carril bici i la carretera C-150a.

El cost total del projecte és de 39.232,52 euros dels quals el Consorci de l'Estany ha aconseguit un ajut de 29.570,39 euros atorgat per la Generalitat de Catalunya, mitjançant la convocatòria d'ajuts per actuacions en els espais naturals protegits de Catalunya.