Denuncien l'empresa Interskol a Treball per fer passar fred a la plantilla

Els empleats treballen dins les naus amb anoracs i guants i han de suportar temperatures de 5º

CCOO ha portat l'empresa Interskol Power Tools de Ripoll davant la Inspecció de Treball per fer passar fred als treballadors. El sindicat ha denunciat que la majoria de la plantilla, de 66 empleats, es veu obligada a treballar dins les naus amb anoracs i guants, suportant temperatures per sota els 7ºC, perquè l'empresa no posa la calefacció.

Interskol Power Tools (l'antiga Tallers Casals) està immersa en un concurs de creditors i ja ha anunciat la intenció de presentar un ERO d'extinció que podria afectar fins al 85% de la plantilla. L'empresa es dedica a fabricar material elèctric.

Aquest és el segon cop que CCOO la porta davant Treball; ara fa tres setmanes la va denunciar per impagament de salaris. Interskol Power Tools (l'antiga Tallers Casals) es dedica a fabricar material elèctric i el seu principal accionista és d'origen rus. L'empresa fa poc va presentar concurs de creditors davant el Jutjat Mercantil de Girona, que li va autoritzar el passat 9 de gener. Això ha suposat, entre d'altres, que hagi hagut de presentar un pla de viabilitat als administradors concursals, per intentar eixugar el deute que arrossega.

Aquest document, precisament, és el que recull la proposta d'ERO d'extinció per a gran part de la plantilla. "L'empresa hi assegura que és viable, però només amb deu treballadors; és a dir, que 55 haurien d'anar al carrer", explica el secretari general d'Indústria de CCOO a Girona, Josep Serra. L'administrador concursal va rebre la documentació del pla ara fa pocs dies, i té un termini de fins a dos mesos per donar-hi resposta.

El sindicat CCOO critica, però, que l'empresa ha actuat amb mala fe, perquè a l'hora de tirar endavant el concurs no va entregar cap mena de documentació al comitè. De fet, han hagut de ser els treballadors els qui l'han hagut de demanar perquè se'ls hi acabés entregant ara fa pocs dies.

A aquesta situació, a més, s'hi han de sumar les dues denúncies davant la Inspecció de Treball interposades per CCOO que ja acumula l'empresa. La primera es va presentar per impagaments de salaris, perquè Interskol devia el 70% de la nòmina de desembre, la meitat de la paga de Nadal i aproximadament el 70% de la revisió salarial del 2012. Ara, a aquestes quantitats, també s'hi ha afegit la nòmina de gener.

Entre 5 i 7ºC com a màxim

La segona denúncia s'ha interposat aquesta mateixa setmana. CCOO ha reclamat a la Inspecció de Treball que actuï perquè la plantilla es veu obligada a treballar sense calefacció a les naus, suportant temperatures que com a màxim poden arribar a ser d'entre 5 i 7 ºC. "Dijous passat ens vam reunir amb l'empresa i els hi vam demanar que ho solucionessin; però com que no hem rebut resposta i la situació continua igual, hem tirat endavant la denúncia", concreta Josep Serra.

El portaveu sindical també explica que, arran de la davallada de comandes, hi ha treballadors que no tenen feina i que han de suportar la fred "amb els braços creuats". "Hem proposat mesures, com ara permisos retribuïts, per intentar solucionar-ho, però l'empresa no ens ha donat resposta", concreta Serra. I hi afegeix: "Els ànims entre la plantilla estan baixos; a més de no cobrar passen fred i saben que pot ser que tinguin ja un peu al carrer".

"Més o menys hem suportat tot el que portem d'hivern, però a hores d'ara la situació és massa dura", diu el portaveu del comitè a Interskol de Ripoll, Ramon Badia. "El concurs de creditors ha de fer el seu curs, però el que no pot ser és que haguem d'anar a treballar en aquestes condicions a dins les naus, perquè la gent fa la feina amb guants i abrics", hi afegeix.

Des del comitè tenen constància que Interskol va demanar ahir pressupost per comprar gasoil per a la calefacció. Aquest diari s'ha intentat posar en contacte amb l'empresa, però de moment no ha estat possible.