L'acusat del crim de Figueres jura 'pels seus morts' que no va matar la víctima intencionadament

Baltasar Sánchez Rey diu que no el va veure caure davant la roda de la camioneta

Després d'escoltar tots els testimonis, pèrits i les proves que hi havia contra ell, aquest dimecres a la tarda ha declarat l'acusat. Baltasar Sánchez Rey ha jurat i perjurat que ell no sabia que el cap de la víctima havia quedat en la trajectòria de la roda quan, després de donar-li "una trompada molt forta", va pujar a la camioneta, va engegar el motor i va marxar passant-li per sobre el crani.

Segons el seu relat, aquell matí havia acompanyat un amic del seu fill a una botiga a comprar unes peces de fontaneria. Quan es va incorporar a la carretera amb la camioneta, un cop feta la compra, es va saltar un 'Stop'. Aleshores, el conductor d'un cotxe que venia per la carretera principal el va començar a recriminar i a insultar. "Em deia fill de puta, jo et mato, i jo li deia que tirés, que no volia problemes", ha assegurat.

Tot i això, finalment va optar per parar la camioneta i baixar per discutir amb l'altre home. Sánchez Rey assegura que sense creuar cap paraula, el conductor del cotxe el va colpejar molt fort a la zona del pit, amb un objecte metàl·lic. L'acusat no ha sabut explicar per què els testimonis presencials no van veure l'objecte, que sí que va veure, en canvi, el copilot de Sánchez Rey.

Després de l'agressió, l'acusat va decidir anar fins a la cabina de la camioneta i agafar una barra "no recordo si de ferro o de fusta" que tenia sota el seient. Aleshores, li va donar un cop "fort" a la víctima. "Va ser cara a cara, tot i que potser en el moment del cop es va girar una mica", ha afirmat l'acusat que atribueix a aquesta enretirada de la víctima que la lesió de la trompada estigués a la part de darrere del crani.

"El vaig veure trontollar i com els ulls se li posaven en blanc, per això em vaig espantar molt, vaig pujar a la camioneta i vaig marxar", ha continuat relatant l'acusat. L'home ha negat que la víctima caigués al seu davant. "Si l'hagués volgut matar li hagués donat tres cops més amb el pal", ha afirmat.

A continuació, va fugir del lloc dels fets. De copilot hi duia el jove de 18 anys amic del seu fill a qui li va dir que creia que l'havia matat perquè li havia donat un cop molt fort. El jove també va assegurar que havia notat un sotrac amb la camioneta quan van arrencar. "Jo no vaig notar més, vaig engegar el motor i vaig marxar gas a fons", ha detallat.

L'home diu que no es podia pensar que havia passat per sobre el cap de la víctima i assegura que no es va entregar a la policia i va estar evadit durant un any a França perquè havia estat 20 anys a presó i no volia tornar-hi. "El que no volia era tornar a entrar a presó", ha afirmat.

L'acusat ha assegurat que és "impulsiu" però no agressiu i que "mai" s'havia trobat en circumstàncies semblants. A més, ha assegurat que és "bona persona" i que tot i que de jove va tenir problemes amb la justícia i el van condemnar a 44 anys de presó, diu que ja ha "saldat" la seva condemna. Sánchez Rey, però, no ha volgut especificar davant dels membres del jurat el delicte pel qual el van condemnar. "No el penso dir perquè no té res a veure amb això", ha explicat.

Durant la declaració, la magistrada presidenta ha hagut d'interrompre l'acusat en diverses ocasions perquè mostrava una actitud hostil i donava males contestacions.

El primer advocat, testimoni

Aquest dimecres al matí, també ha declarat el primer advocat amb qui Sánchez Rey i la seva dona es van posar en contacte per intentar pactar que s'entregués. Joaquim Bech de Careda ha explicat que quatre anys després no ho recorda tot amb exactitud, però sí que ha detallat que l'acusat li va explicar que havia tingut una baralla amb un altre home i que es volia entregar.

Després d'això, ha detallat Bech de Careda, els mossos van fer una entrada i registre a una finca propietat de la família de Sánchez Rey on hi havia amagada la camioneta i on, a més, hi van trobar diverses armes i una granada. "Tenia molta por que, com que el consideraven perillós, s'anés a entregar i hi hagués un tiroteig", ha afirmat Bech de Careda.

Quan el lletrat va saber que la baralla de trànsit s'investigava, en realitat, com un assassinat, va advertir al seu client que la pena podia arribar als 20 anys. Sánchez Rey va decidir no entregar-se.

Condemnat per violar una autoestopista

Els forenses, que també han declarat aquest dimecres al matí, han afirmat que el cop amb la barra de ferro no era mortal i que la víctima va morir perquè la camioneta li va "aixafar el cap" quan li va passar per sobre. A més, la víctima no tenia cap ferida defensiva. També hi ha hagut un enfrontament entre els pèrits Mossos d'Esquadra i els de la defensa per esclarir si des de dalt de la camioneta es pot veure, a través del retrovisor, un home estirat a terra.

El fiscal, Víctor Pillado, demana que condemnin Baltasar Sánchez Rey a 20 anys de presó per assassinat. La mateixa pena que demana l'acusació particular, exercida pel lletrat Francesc Xavier Pérez. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, creu que la mort va ser accidental i demana 4 anys de presó per homicidi imprudent.

Sánchez Rey és un delinqüent amb un llarg historial criminal. L'any 1993, l'Audiència de Girona el va condemnar a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop. La sentència va declarar provat que la tarda del 18 d'agost del 1992, Sánchez Rey juntament amb un altre home va recollir la víctima quan feia autoestop a la carretera de Figueres a Olot. Després, la van portar a una zona boscosa on la van violar en repetides ocasions i li van robar diners i una targeta de crèdit.