La congregació fundada per la monja gironina Maria Gay, a la llista Falciani

L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona van tenir 9 milions d'euros a Suïssa

La congregació que va fundar la monja gironina Maria Gay l'any 1870, L'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, ha aparegut a la llista Falciani segons ha desvetllat avui "El Confidencial".

L'entitat, que té la seu a Madrid i que compta amb comunitats religioses en tres continents, té en propietat el Centre Geriàtric Maria Gay (Girona), la Residència Santa Maria del Tura (Olot), la Clínica Salus Infirmorum (Banyoles), el Col·legi Sagrada Família (Girona) i la Casa Santa Elena (Solius).

La institució tenia dos comptes al banc HSBC a Suïssa on hi van acumular fins a 2,7 milions d'euros entre el 2006 i el 2007. Un d'ells amb el perfil "44019 SJ" associada a 10 números IBAN i que tenia el total de diners mentre que també existia un segon a nom de "Joselito" amb zero euros.

Com a titulars del primer compte hi apareixien la germana Anunciación Lázaro Cabañés, delegada general de Centres i tres persones més: María Martínez Becares, ex mare superior de l'Institut, Julia Pérez Alons i Rosario Casado Calderón.

Amb tot, les anotacions de la llista Falciani deixen al descobert que aquests comptes van arribar a acumular fins a gairebé 9 milions d'euros entre desembre de 2004 i juliol de 2005. Així queda palès en una conversació telefònica amb el banc on l'Institut reclama "diners per a poder efectuar inversions".


La monja fundadora i beatificada, Maria Gay © Viquipèdia

No calia pagar impostos

L'organització religiosa assegura que al ser una entitat sense ànim de lucre està exempta de pagar impostos sobre els seus rendiments a Espanya i fora d'ella. "Per tant, no tindria sentit intentar amagar qualsevol rendiment o compte al Ministeri d'Hisenda", asseguren.

L'Institut de les Religioses de Sant Josep de Girona desenvolupa la seva tasca en 13 països de tres continents. El seu objectiu és donar assistència sanitària i social als més desemparats, segons apunten els seus estatuts.