Judici a l'acusat d'assassinar un home per una discussió de trànsit a Figueres

El fiscal demana 20 anys de presó per a Baltasar Sánchez

Un jurat popular és l'encarregat de jutjar l'acusat de matar un home per una discussió de trànsit a Figueres el 4 d'agost del 2010. Baltasar Sánchez Rey s'asseurà al banc dels acusats de l'Audiència de Girona a partir de dilluns. Fiscal i acusació particular demanen 20 anys de presó per assassinat. Sostenen que primer va colpejar la víctima amb un objecte per l'esquena i, quan estava estès a terra, el va rematar passant-li per sobre el cap amb la roda d'una furgoneta. La defensa demana 4 anys de presó per homicidi imprudent i diu que va ser un accident.

L'any 1993 l'Audiència de Girona ja va condemnar Sánchez Rey a 44 anys de presó per violar i atracar una autoestopista holandesa. El fiscal i l'acusació popular creuen que, fa més de quatre anys, una discussió de trànsit a l'alçada del polígon de Vilatenim va acabar en assassinat. Segons recull l'escrit de conclusions provisionals del fiscal, cap a dos quarts de dues del migdia del 4 d'agost, la víctima circulava amb el seu cotxe per la carretera que uneix Figueres amb Roses.

Aleshores, l'acusat, que anava amb una camioneta, es va incorporar des d'un carril procedent d'una zona comercial sense respectar la senyal que l'obligava a cedir el pas.

Com a conseqüència de la maniobra al volant, l'acusat va irrompre en el carril per on circulava la víctima i li va barrar el pas. "Entre els dos va començar una discussió per aquest motiu, a través de les finestres dels respectius vehicles", apunta el fiscal.

Llavors, els conductors del cotxe i de la camioneta van arribar a una rotonda i van agafar una de les sortides, que mena cap a un supermercat. L'agressor, que duia un jove de copilot, va parar el seu vehicle i, darrere seu, va estacionar la víctima. "En aquell moment, es van apropar l'un a l'altre i van començar una discussió", sosté el fiscal que afegeix que, en aquest context, "l'acusat va agafar un objecte contundent de l'interior de la camioneta i li va propinar un cop fort per l'esquena al cap".

El cop va estabornir la víctima que, segons manté l'acusació pública, va caure a terra inconscient. A continuació, Sánchez Rey el va rematar aprofitant que era "impossible" que es pogués defensar. "Sabent perfectament que el seu cap estava situat just al costat de les rodes de la camioneta, va arrencar el vehicle i li va passar per sobre el cap i la part superior del cos, causant-li la mort de manera irremeiable", relata el ministeri fiscal.

Després d'atropellar-lo, l'acusat i el seu acompanyant van fugir de l'escena del crim. Baltasar Sánchez Rey va estar evadit de la justícia durant poc més d'un any, fins que el 30 de setembre del 2011 el van detenir a França. Després de passar a disposició judicial a Figueres, va ingressar a presó, on continua tancat a l'espera de judici.

El fiscal, Víctor Pillado, considera que Baltasar Sánchez és autor d'un delicte d'assassinat i demana que el condemnin a 20 anys de presó. En matèria de responsabilitat civil, vol que indemnitzi la dona de la víctima amb 240.000 euros i cadascun dels seus fills menors d'edat amb 100.000 euros. En el moment de morir, la víctima tenia dos fills, de set i tres anys. L'acusació particular, Francesc Xavier Pérez, s'adhereix a la petició del fiscal.

Va ser un accident

La defensa de Baltasar Sánchez Rey, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, sosté que l'atropellament va ser accidental. Segons la defensa, la víctima va colpejar primer l'acusat amb una eina de ferro i Sánchez Rey "s'hi va tornar" amb un cop de pal.

"Després de rebre el cop, la víctima va quedar atordida i va caure a terra just en el moment en què l'acusat pujava ràpidament a la furgoneta i marxava del lloc precipitadament amb la mala fortuna que va passar amb la roda posterior per sobre el cap", apunta la defensa que afegeix que la víctima va quedar amb el cap "situat en la trajectòria de la roda".

Segons el lletrat, Sánchez Rey "en cap moment" es va adonar del que havia passat perquè des del seient del conductor "resultava materialment impossible que pogués veure el cos, ni tan sols mirant pel retrovisor".

Monguilod considera que, en tot cas, l'han de condemnar per un homicidi imprudent i no per un assassinat i demana una pena de 4 anys de presó.

Condemnat per violar una autoestopista

No serà la primera vegada que Baltasar Sánchez Rey s'asseurà al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. L'home, veí de Figueres d'ètnia gitana, és un delinqüent amb un llarg historial criminal. De fet, en el moment del crim, feia poc temps que havia sortit de la presó.

L'any 1993, l'Audiència de Girona el va condemnar a 44 anys de presó per haver violat i atracat una turista holandesa quan feia autoestop. La sentència va declarar provat que la tarda del 18 d'agost del 1992, Sánchez Rey juntament amb un altre home va recollir la víctima quan feia autoestop a la carretera de Figueres a Olot. Després, la van portar a una zona boscosa on la van violar en repetides ocasions i li van robar diners i una targeta de crèdit.