El bisbe de Girona torna a defensar el dret a decidir

Francesc Pardo reclama "diàleg i negociació" entre el govern espanyol i català

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha tornat a defensar el dret a decidir de la població i ha reclamat més capacitat de "diàleg i negociació" entre el govern espanyol i català. Aquesta no és la primera vegada que el bisbe gironí valora el procés independentista.

Ara fa uns mesos ja havia fet una crida a la participació pel 9N. Aquest diumenge, el bisbe ha demanat als polítics que segueixin "el camí" que el poble demana. "Que siguin coherents amb el camí que el poble digui; que de totes maneres vol dir negociar, sense diàleg no hi haurà solució", ha assegurat des de Castelló d'Empúries on ha consagrat l'altar major de la basílica del poble, consagrat per primer cop fa 700 anys.

Des del principi, el bisbe ha justificat el seu discurs sobre el procés tot assenyalant que quan va fer una crida a la participació pel 9N, ara fa uns mesos, ho va fer pensant que es tractava "d'una qüestió important". "Considero que és clau que la ciutadania es pogués expressar i que a partir d'aquesta expressió, els que tenen la responsabilitat de gestionar el bé, comú siguin coherents i resolguin la qüestió tal i com diu el poble", ha afegit.

En aquest sentit, Pardo ha defensat que cal que s'avanci en el camí que el poble demana i que, per aconseguir-ho, només hi ha una solució: el diàleg i la negociació. "No hi haurà solució si no és pactada, una solució que pugui ajudar a tota la ciutadania", ha afegit. Pardo ha subratllat que aquest posicionament es tractava de "la seva actitud pròpia" davant de la situació que travessa Catalunya i que, tant ell com en general l'església, no havien d'apostar per cap model sinó reclamar "un diàleg profund". "Sense diàleg és difícil resoldre qüestions que afecten a totes les bandes i persones", ha insistit.

Un dia de consagracions i celebracions

Pardo ha fet aquestes valoracions abans de participar en la consagració de l'altar major de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries, més coneguda com la Catedral de l'Empordà. L'acte ha servit per consagrar aquest element de la basílica, un dels més importants, que va ser consagrat per primer cop ara fa 700 anys. L'acte s'ha celebrat aquest diumenge coincidint amb el 500è aniversari del naixement del beat Maurici, patró dels tintorers, i que va néixer en aquets poble de l'Alt Empordà.

"Fa 700 anys es va consagrar l'altar però arran de la reforma del Vaticà, es va canviar de lloc i des de llavors no havia estat consagrat. Vam pensar que seria una bona idea fer-ho quan es celebressin 700 anys de la seva primera consagració", ha explicat el bisbe. Més d'un centenar de persones han omplert el temple per seguir aquesta cerimònia que es porta a terme des de temps immemorials. La consagració consta d'un ritual complex, amb una cerimònia extensa que compta de pregàries, benediccions, s'unta l'altar amb l'oli sant del Sant Crisma, posteriorment es col·loca un braser amb encens i es realitza l'eucaristia. "El foc és per purificar, com es feia en els antics sacrificis, una lloança a Déu", ha explicat el bisbe.

Per part del consistori de Castelló d'Empúries, el seu alcalde, Xavier Sanllehí, ha explicat que la Catedral de l'Empordà és un dels monuments que "més estimen" els veïns del municipi. "Castelló d'Empúries no podria ser sense la seva catedral i qualsevol acte que reflecteixi el seu potencial i la història de la basílica i el poble és un gran impuls per al poble", ha comentat el batlle. Segons Sanllehí, la nova consagració de l'altar major servirà per posar de relleu - un cop més- la història del temple i ajudarà a atreure més turisme.