L'Estany de Banyoles viurà un microtsunami abans del 2020

El darrer va tenir lloc l'octubre de 1994

L'Estany de Banyoles podria ser sacsejat novament amb una gran onada de més d'un metre d'alçada abans del 2020 segons han pronosticat un grup d'experts.

El darrer microtsunami va tenir lloc l'octubre del 1994, moment en que una onada va projectar dos catamarans fora de l'estany, aixecar part d'un bloc de formigó que subjecta la rampa de sortida dels bots de rem i nombrosos peixos van ser enviats terra endins.

Segons ha avançat avui La Vanguardia, aquest fenomen es podria repetir entre el 2017 i el 2020. El motiu vindria donat pel corrent dels rius subterranis, el qual aixeca sediments, sobretot llot, que pugen i baixen en funció de la pressió de l'aigua o es queden en suspensió formant cavitats conegudes com a cubetes.

Certs moviments en aquestes cubetes són la causa de les grans onades, que solen anar precedides d'un fort soroll que emergeix del fons de l'estany (d'origen càrstic) i també d'un xuclador.

La primera onada documentada va ser la més intensa de totes i va tenir lloc el 27 d'octubre de 1904. Aleshores l'aigua va retrocedir fins a 50 metres a la zona dels Banys Vells i les séquies van quedar sense cabal durant dies .La segona és datada del 25 de maig del 1949 i la tercera el 14 de novembre del 1965.