Presó per a l'home que va agredir dos compatriotes amb un ganivet a Olot

L'acusat ha admès els fets durant el judici

Fiscal i defensa han pactat 5 anys i mig de presó per a Oleksander Patlan, un ucraïnès que va agredir dos compatriotes amb un ganivet de cuina i es va enfrontar a la policia.

Els fets van tenir lloc l'abril del 2012 en un habitatge d'Olot. El processat va assegurar que mataria tots els qui es trobaven al pis. Patlan va ferir una dona a la mà i va clavar ganivetades a la nuca i les lumbars d'un altre home.

Després, quan va sortir al carrer, va amenaçar una patrulla amb l'arma.

El processat, que s'enfrontava a 10 anys i vuit mesos de presó, ha admès els fets al judici i la defensa s'ha acollit a la petició del fiscal, que demana condemna per intent d'homicidi, lesions i resistència greu a l'autoritat.

Els fets que han arribat avui a judici van tenir lloc el vespre del 30 d'abril del 2012 en un pis del carrer Mulleras d'Olot (un quart situat al número 30). L'ucraïnès va arribar a l'habitatge pels voltants de les vuit. A dins del pis hi havia tres compatriotes, a qui ja coneixia (una parella que hi vivia i un amic que els havia anat a veure).

Oleksander Patlan duia un ganivet de cuina amagat a la jaqueta. L'arma mesurava 32 centímetres i mig. Segons ha reconegut ell mateix durant el judici, un cop va ser a dins del pis, es va treure el ganivet d'entre la roba i, amb to amenaçant, va dir als seus compatriotes que els mataria a tots.

Quan la dona que vivia a l'habitatge va provar de subjectar-lo, Patlan li va fer una ferida a la mà dreta. Mentre l'altre inquilí marxava a demanar ajuda, l'imputat va anar cap a la cuina, i al passadís es va trobar cara a cara amb l'amic que era de visita al pis.

Aquest va ser qui en va sortir més malparat. Oleksander Patlan, sense deixar d'esgrimir el ganivet, li va fer un tall a nuca (que va necessitar fins a catorze punts de sutura) i el va ferir a la zona lumbar. La víctima es va poder refugiar de l'atac a la cuina, però va haver de subjectar la porta per evitar que Oleksander Patlan, que no deixava de cridar que el mataria, hi aconseguís entrar.

L'acusat va decidir aleshores marxar del pis. Es va tornar a amagar el ganivet sota l'abric, va sortir al carrer i allà es va trobar amb tres agents de la Policia Local. Quan li van demanar que s'identifiqués, Oleksander Patlan els va amenaçar amb el ganivet i els agents el van haver de reduir. Per desarmar-lo, un dels policies li va colpejar el braç amb la porra.

Evadit de la justícia

Després de passar davant del jutge, l'ucraïnès va quedar en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici. Això sí, se li va retirar el passaport i s'havia de presentar als jutjats un cop cada mes. L'Audiència de Girona va fixar la vista a finals de l'any passat, però es va haver de suspendre perquè Patlan havia fugit de la justícia. En total, s'enfrontava a una pena de 10 anys i vuit mesos de presó.

Avui, l'ucraïnès s'ha assegut a la banqueta dels acusats. La policia el va aconseguir detenir a la frontera entre Hongria i Ucraïna. Allà va estar-hi detingut dues setmanes, quan el van extradir i se'l va traslladar primer al centre penitenciari de Soto del Real i, després, a la presó de Figueres.

Abans del judici, fiscal i acusació han pactat una rebaixa de la pena. L'ucraïnès, que ara té 55 anys, ha admès els fets i les parts han renunciat a la prova. L'acusació pública ha demanat que se'l condemni a 5 anys per intent d'homicidi, a mig any per un delicte de resistència greu a l'autoritat i a una multa de 90 euros per una falta de lesions.

La defensa no s'ha oposat a aquesta petició. El cas, que s'ha jutjat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.