CiU aprova els pressupostos a Girona amb el suport de PP i tres regidors no adscrits

La proposta rep els vots en contra del exregidors socialistes, ICV, CUP i el PSC

CiU, en minoria, ha aconseguit tirar endavant el darrer pressupost del mandat. Un debat que, inevitablement, ha estat tenyit per la proximitat de les eleccions municipals de maig.  En els darrers dies, l'equip de govern ha pactat diverses modificacions en algunes partides que han permès que els dos regidors del PPC i els regidors no adscrits Carles Palomares (exPPC), Carles Bonaventura (Rcat) i Glòria Plana (Avancem) facilitin la seva aprovació. 

L'aprovació iniciar dels comptes del 2015 s'ha produït gràcies als vots dels deu regidors de CiU i del no adscrit Carles Palomares. El PPC i els altres dos regidors no adscrits (Glòria Plana i Carles Bonaventura) s'han quedat amb l'abstenció.  

Les modificacions pactades

Gràcies a les negociacions amb el PPC i els tres regidors no adscrits hi ha hagut alguns canvis en el pressupost. Per una banda, s'incrementa en 50.000 euros la partida del Pla Actua, es destinen 50.000 euros més a la partida d'ajudes a les famílies (arriba a 495.000 euros), creix també en 50.000 euros la inversió per a la reforma de la plaça Pallach (passa de 100.000 a 150.000 euros) i creix dels 35.000 als 100.000 euros la partida de l'Agència de Promoció Econòmica. També s'ha acordat rebaixar en 22.000 euros de la partida destinada a comunicació. 

Els regidors que han permès que el pressupost avanci han destacat la "responsabilitat" amb la que han actuat perquè, tot i no sentir-se reflectits en la totalitat de la proposta, comparteixen que és millor disposar d'un nou pressupost que prorrogar el del 2014. 

"Amb les eleccions a tocar el més fàcil hauria estat votar que no però el meu grup opta pel més difícil i busca acords amb l'equip de govern", ha destacat la portaveu del PPC, Concepció Veray, que també va facilitar l'aprovació del pressupost l'any passat. 

Tant la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, com l'alcalde, Carles Puigdemont, han agraït els suports i han defensat que "són els pressupostos més socials". "Hi ha dades que són objectives i el 2015 serà l'any que més diners es destinaran a ajudes a les persones en comparació amb la ràtio d'aturats que hi ha a la ciutat", ha manifestat Puigdemont. L'alcalde ha defensat que tots els pressupostos d'aquest mandat s'han dissenyat pensant en la situació "de profunda crisis" i per donar compliment al pla de mandat. "Els pressupostos desenvolupen un bon model de ciutat que, tot i admetre millores i matisos, creiem que no s'ha de canviar perquè funciona", ha defensat l'alcalde.

Els arguments del no

La proposta de pressupostos ha comptat amb els vots en contra de la regidora socialista Sílvia Paneque, ICV, CUP i quatre regidors exsocialistes, ara no adscrits (faltava Xavier Amores, malalt). Una de les més dures contra la proposta de CiU ha estat Paneque. "Aquests són els pitjors pressupostos que ha presentat CiU des de que govern perquè no afronten el principal problema: l'atur", ha declarat. 

Per a ICV, són uns pressupostos continuistes que "no sintonitzen amb la situació que viu la ciutadania" i que estan mancats de participació. Un argument que també comparteix la CUP. El seu portaveu, Jordi Navarro, ha criticat que els comptes destinen quantitats importants a "partides d'imatge" i ha criticat que no hi hagi més recursos per augmentar la qualitat de vida de les classes treballadores. 

La regidora no adscrita Pia Bosch -en representació dels exsocialistes- també ha criticat que no s'hagi fet cas de la proposta alternativa que van presentar a CiU per poder arribar a un acord. Bosch també ha criticat que s'han presentat amb poc temps per negociar i que no s'ha consultat amb la ciutat, ni a través de veïns, associacions o integrants de l'Agència de Promoció Econòmica.

Les línies mestres del pressupost

El pressupost aprovat inicialment és el darrer del mandat i creix respecte l'any anterior passant dels 101.285.090 euros del 2014 als 104.568.500 euros d'enguany. En relació al primer any de legislatura de CiU, el 2012, el pressupost ha crescut un 8,1% tot i el context de crisi. 

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha destacat l'esforç que es fa en partides socials. Per exemple, des de l'entrada al govern de CiU, la partida destinada a Serveis Socials ha augmentat un 58%. A més, Planas ha destacat que mai un govern havia estat tot un mandat sense apujar la pressió fiscal als ciutadans. "Són, amb diferència, els pressupostos més socials que ha tingut Girona", ha destacat. 

Pel que fa a les inversions (en total 6,3 MEUR, 100.000 euros que l'any passat), la partida més important anirà destinada als pressupostos participatius per barris, un projecte impulsat per CiU on cada barri pot votar què fer amb els diners que li pertoquen. Aquesta partida passa d'1 MEUR a 1,2 MEUR aquest any, un 20% més. 

Destaquen també la partida de 790.000 euros per la compra del fons Santos-Torroella (que es farà en set anualitats) i 560.000 euros per a la remodelació de la Central del Molí per acollir serveis i equipaments per a gent gran. Altres partides importants són els primers 150.000 euros per a la remodelació de la riba de l'Onyar (inclòs dins el projecte 'Quatre rius i una sèquia') o 100.000 euros per restituir a la zona original d'escultura d'Alfaro, que es va haver de traslladar per les obres del TAV.