Ferran Adrià es fa enrere i atura el projecte d'elBullifoundation

La llei per declarar l'interès públic del projecte seguirà endavant

El Govern ha aturat la tramitació de la llei feta a mida per permetre la construcció d'elBullifoundation a Cala Montjoi.

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que ha estat el mateix Ferran Adrià qui ha dit que no tenia intenció de tirar endavant aquesta fase del projecte, que havia despertat l'oposició de grups ecologistes perquè suposa construir en ple Cap de Creus.

Segons ha detallat Serra, la llei per declarar l'interès públic del projecte i fer una excepció per al xef acabarà el tràmit actual i resoldran les al·legacions. Després, es deixarà tot a punt per si cal aprovar-la més endavant però, de moment, no es farà cap més pas.

Antecedents

El passat juliol va començar el període d'exposició pública de l'avantprojecte de llei del Bulli Foundation. El projecte, impulsat per Ferran Adrià i Juli Soler, té com a objectiu la implantació d'un centre de recerca en cuina d'avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de formació. Aquestes instal·lacions s'han d'aixecar al cor del Parc Natural del Cap de Creus, en el mateix emplaçament que el restaurant El Bulli, i, per això, necessitava una llei específica que permetés tirar-ho endavant.

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que un cop tancat el termini d'exposició pública i a punt per començar a analitzar les al·legacions, Ferran Adrià els ha comunicat que, de moment, no té intenció de desenvolupar el projecte. Fonts del Departament han assegurat que el xef també vol estudiar les opinions dels col·lectius ecologistes que s'han oposat al projecte perquè vol comptar amb el consens del territori. Ho qualifiquen d'aturada tècnica per avaluar si s'han de fer modificacions abans de continuar amb la tramitació. En cap cas, asseguren, és una decisió definitiva ni irreversible.


Acte a favor del projecte (arxiu) © ACN

Per això, segons ha detallat Serra, la decisió del Govern consisteix en resoldre les al·legacions presentades i deixar-ho tot a punt per si cal continuar amb la tramitació. "Suspendre no s'ha suspès res, perquè la llei no s'ha arribat a aprovar, però sí que s'ha aturat", ha explicat el director general. 

Un projecte per fases i una excepció

'ElBulli1846' és una iniciativa ambiciosa que, a través d'elBullifoundation i amb una inversió de 9 MEUR (milions d'euros), preveu construir un centre únic al món d'innovació i recerca en cuina d'avantguarda a Cala Montjoi, on s'aixeca el cèlebre restaurant de Ferran Adrià. El projecte preveu ocupar un total de 4.383,50 metres quadrats, bona part dels quals soterrats.

El projecte preveu la reforma i rehabilitació de l'antic restaurant, juntament amb la construcció de nous espais. Així, apart de la part de rehabilitació d'antigues instal·lacions, es projecta construir més de 3.500 metres quadrats d'obra nova, la majoria soterrada. En total, el projecte d'elBulli1846 incrementa un 213% el sostre actual.


Recollint signatures contra el projecte (arxiu) © ACN

Això és el que ha obligat a elaborar una nova llei 'ad hoc' perquè, en estar dins Parc Natural, la normativa vigent només permetia una ampliació del 20%. De fet, aquesta primera fase ja està aprovada per la comissió d'Urbanisme i es preveu que els treballs comencin durant el proper mes.

Aturar la tramitació de la nova llei ha obligat Ferran Adrià a sol·licitar permisos per renovar casa seva, al mateix paratge, per via Comissió d'Urbanisme. Les obres previstes només afecten l'interior de l'habitatge i no suposen cap ampliació volumètrica, ha afirmat Serra.

Actualització: Ferran Adrià: 'no s'atura res, al febrer començaran les obres a Cala Montjoi'