Absolen l'acusat de maltractar la parella durant un any a Palafrugell

El fet que la suposada víctima es negués a declarar ha estat determinant

L'Audiència de Girona ha absolt l'acusat de maltractar la parella durant un any, deixar-la tancada en un pis de Palafrugell i amenaçar amb matar-la. El processat, un noi de 28 anys, s'enfrontava a una pena de fins a 14 anys per tot un reguitzell de delictes: violència habitual, lesions, amenaces, obstrucció a la justícia i detenció il·legal.

El fet que la suposada víctima es negués a declarar el dia del judici, i que l'acusació particular es retirés, ha estat determinant perquè l'Audiència absolgui el noi. Tot i que la fiscal va mantenir els càrrecs, emparant-se en les declaracions d'una amiga i dels agents dels mossos, el tribunal considera que aquests testimonis no són concloents per dictar una condemna.

L'acusat, que ara té 28 anys, es va asseure a la banqueta arran de la denúncia que va interposar la seva exparella a mitjans del 2012. La noia va relatar als Mossos d'Esquadra que, des de feia un any, el seu xicot (amb qui té un fill en comú) no parava de maltractar-la, atemorir-la i amenaçar-la.

Entre d'altres, la noia va denunciar que el jove la colpejava, l'insultava o li deia que la mataria si l'arribava a denunciar. Entre d'altres, l'escrit d'acusació recollia que, en una ocasió, el noi la va agredir a cops de puny, li va colpejar el cap amb un pot de vidre i li va arribar a trencar la camisa.

A més, segons sostenia la fiscal, durant un mes l'acusat hauria tancat la seva parella amb pany i clau al pis que compartien (situat al carrer Camèlia de Palafrugell). Al llarg de tots aquells dies, només l'hauria deixada sortir cinc hores al carrer.

Durant el judici, l'acusat va negar tots els càrrecs, assegurant que la dona el va denunciar quan va decidir separar-se'n. La suposada víctima, per la seva banda, es va fer enrere a última hora. Quan ja estava tot preparat perquè declarés per videoconferència des de les Canàries, la denunciant va fer saber al tribunal que no volia fer-ho, i la seva advocada va retirar l'acusació.

Tot i això, però, la fiscal va mantenir la petició de pena per al processat. Per al ministeri públic, n'hi havia prou amb les declaracions d'una amiga, les dels Mossos d'Esquadra (que van anar al pis o van agafar la denúncia) i els informes mèdics perquè el cas acabés en condemna. En total, el jove s'enfrontava a un global de 14 anys de presó.

Absolt de tots els càrrecs

Ara, però, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona ha absolt el processat de tots els càrrecs. La sentència no considera provat que el jove, pràcticament a diari, hagués "humiliat, dominat i controlat" a la noia, que l'hagués amenaçada amb matar-la o que l'hagués deixat tancada al pis.

El fet que l'exparella decidís no declarar ha estat determinant perquè el cas hagi acabat en absolució. "És ella qui, a través de la credibilitat del seu testimoni, tenia possibilitat de provar els maltractaments", recull la sentència. I hi afegeix: "Ningú més va presenciar els fets i ningú més podia donar fe sobre els mateixos".

El tribunal considera, doncs, que les declaracions de l'amiga i les dels mossos no són suficients per fonamentar una condemna. Entre d'altres, perquè el testimoni de l'amiga va ser molt "genèric" i era la suposada víctima qui li havia relatat els abusos (però no els havia presenciat) i perquè els Mossos d'Esquadra tampoc van veure cap dels maltractaments.

A l'hora d'absoldre el processat, el tribunal té en compte, entre d'altres, els mateixos arguments que va esgrimir la defensa del jove, que portava el bufet d'advocats Lluís Frigola. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García, no és ferma. En un termini de cinc dies s'hi pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.