ICV demana explicacions a Espadaler pel rescat dels joves morts a Campdevànol

Companyon i Vidal volen que el conseller aclareixi per què no es van activar els Bombers de seguida

ICV-EUiA ha demanat al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que expliqui a la comissió d'Interior del Parlament com es va gestionar el rescat de la parella jove que dimecres a la matinada va trucar demanant auxili des d'una zona boscosa de Campdevànol i que va ser trobada morta a tres quarts de deu del matí.

Els diputats David Companyon i Marc Vidal també han registrat una bateria de preguntes, entre les quals demanen si el conseller considera que hi ha va haver mancances "estructurals" i "organitzatives", per què els Bombers no es van activar en primer instància i si creu que el personal 112 "té els mitjans tècnics i formatius necessaris per fer aquesta tasca".

Segons s'ha publicat avui, els Bombers de la Generalitat van ser alertats de la trucada d'auxili de la parella que va aparèixer morta dimecres al matí a Campdevànol 25 minuts després de l'avís. El noi va trucar al 112 avisant que la seva acompanyant es trobava malament i que el cotxe estava embarrancat "en un bassal de fang". Des del 112, a la 01.47 es va activar al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que va desplaçar l'ambulància de Campdevànol a la zona descrita pel jove -camí dels Llentes- i va descobrir que no podia accedir-hi pel mal estat de la pista forestal. A les 02:10 es va avisar els Bombers, que van trucar al jove per demanar ubicació exacte però ja no hi van poder parlar.

Companyon ha recordat que ja fa temps que, com a membre de la comissió d'Interior i en col·laboració amb els sindicats de bombers, ha denunciat les retallades tant al cos com en el sistema d'emergències de Catalunya. Per això, vol preguntar al conseller si considera que "hi ha hagut mancances tant estructurals com organitzatives i de recursos que pateixen les emergències a Catalunya en aquest lamentable accident".

ICV-EUiA també preguntarà al conseller si quan es va produir la primera trucada del jove al 112 es va prendre les dades per a la seva geolocalització, si "es va fer la recollida de dades adient per a una recerca urgent" i si quan el jove va informar que la seva parella no es trobava bé se li van donar "les recomanacions adients per atendre a una persona inconscient dins d'un cotxe".

Sobre el tipus de vehicle que van utilitzar els bombers de Ripoll per arribar a la zona, els diputats volen aclarir quin tipus de vehicle van utilitzar els Bombers per intentar accedir a la zona. Els bombers de Ripoll van adreçar-se al lloc, amb un cotxe Kangoo 4x2, però van poder avançar uns 100 metres, els dels GRAE d'Olot, amb un 4x4, quasi un quilòmetre. A més, ho van fer per un camí que no era on es trobava el vehicle dels joves.

Finalment, la bateria de preguntes reclama saber per què es va abandonar la recerca a dos quarts de sis del matí i per què l'helicòpter que va localitzar el vehicle de la parella es va enlairar a les nou del matí i sense un metge.