Més de 200 persones reben amb crits 'd'eleccions i independència' al president a Girona

Membres de l'ANC del Gironès han entregat una carta a Mas

Més de 200 persones s'han concentrat aquest dimarts al vespre a Girona aprofitant la visita del president, Artur Mas, per demanar-li que convoqui de manera "immediata" les eleccions.

Aquesta és una de les primeres accions que s'emmarca en la campanya endegada per l'ANC per pressionar els partits sobiranistes perquè arribin a un acord i convoquin les eleccions quan abans millor.

Molts dels manifestants duien pancartes on es podia llegir 'Acord, eleccions i independència'. Dos representants de l'ANC Gironès han entregat al president una carta on li recorden que li fan costat però on també li exigeixen "eleccions ja". "És una carta feta amb molta estima", li han comunicat.

(Visualitza el vídeo al web)

 
Vídeo © ACN
 
La concentració dels membres de l'ANC de les comarques gironines s'ha fet coincidir amb la inauguració per part del president de la Generalitat, Artur Mas, de la nova biblioteca municipal de la ciutat, la Carles Rahola, la més gran de Catalunya.

A les portes del nou equipament cultural i entre un fort dispositiu policial s'han aplegat les més de 200 persones que han rebut Artur Mas amb consignes en favor de la independència i pancartes on es reclamava un imminet acord que permeti avançar les eleccions.

Dos representants de l'ANC s'han acostat al president de la Generalitat per fer-li arribar una carta "feta amb molta estima", li han assegurat, per "deixar-li clar" que els membres de l'ANC "estan al costat del president" i per reclamar-li també "un pas endevant" que dóni continuïtat al procés sobiranista.

Entre els manifestants, a banda dels membres de l'ANC, un grup ha increpat el president de la Generalitat amb el crit d'"eleccions o dimissió".
 

 
Apostar per la cultura també "és fer país"

A l'hora dels parlaments, el president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i del secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, ha "felicitat" els gironins per comptar amb la biblioteca pública més gran del país. Mas ha recordat que en els últims sis anys, en plena crisi econòmica, la Generalitat ha construït més de 40 biblioteques aconseguint que el 93% dels catalans comptin amb una biblioteca pública al seu municipi. Un esforç, ha afegit, que demostra que la cultura també "és una prioritat" del Govern i una forma més de "fer país".

El president de la Generalitat també ha destacat la col·laboració entre administracions, un fet, ha dit, que demostra que quan hi han "objectius adreçats al bé comú les coses poden funcionar" més enllà de les discrepàncies ideològiques.

En l'acte d'inauguració de la nova biblioteca pública Carles Rahola de Girona, el president ha remarcat que la xarxa de biblioteques actual de Catalunya, que enguany celebrarà el seu centenari, va ser una iniciativa de la Mancomunitat de Catalunya que "amb pocs recursos, molta voluntat i un esperit innovador va fer tota una sèrie d'iniciatives al país que van deixar petjada". I una d'elles, ha remarcat, va ser aquesta xarxa que va representar l'"èxit d'apropar la cultura a la gent i de fer un país el més modern possible, amb els estàndards de l'època".
 

"Val la pena recordar-ho avui perquè és una continuïtat d'aquell esperit modernitzador, d'aquella gent que fa cent anys tenien les idees molt clares de com construir un bon país i que van ser de gran importància per a la Catalunya del moment", ha destacat.

El nou equipament que avui s'ha inaugurat però que ja funciona fa setmanes és la biblioteca pública més gran de Catalunya, amb una superfície de 7.121 m2, i multiplica per set la dimensió de l'anterior espai que ocupava. La biblioteca, que ha tingut un cost de 15 milions d'euros, estarà gestionada pel Departament de Cultura.

El fons bibliogràfic de l'equipament és de prop de 300.000 documents i compta amb un important fons patrimonial que inclou, entre d'altres, 20.000 documents anteriors al segle XX i una col·lecció de publicacions de les comarques gironines d'uns 8.000 documents. L'equipament ofereix als ciutadans 350 punts de lectura