Santa Coloma de Farners obre l’Any Martí-Sabé

Aquest 2015 es compleixen 100 anys del naixement d’aquest escultor colomenc

Demà dissabte es farà l’obertura de l’Any Martí-Sabé amb una conferència i la inauguració de l’exposició “Maternitats”, un recull que l’obra escultòrica d’aquest artista. Aquestes activitats es faran a partir de les 19:00h, a la Casa de la Paraula. Aquest 2015, Any Martí-Sabé, es tindrà l’oportunitat d’aprofundir en l’obra d’aquest escultor que tants records va deixar a Santa Coloma amb les seves escultures. Se’l podrà conèixer una mica més com a home i com a escultor. Josep Martí-Sabé va morir l’any 2006, després d’una vida professional plena d’èxits i reconeixements.

L’obra de Josep Martí-Sabé és extensa, valorada i molt apreciada. Va ser una persona molt generosa que va regalar a Santa Coloma de Farners moltes de les escultures que feia.

Passejant per la ciutat es poden trobar obres seves a diferents espais: la Simbologia (davant de l’Ajuntament), el Monument a la Sardana (passeig de Sant Salvador), el relleu de Sant Dalmau Moner (font Picant), el relleu de la placa de Salvador Espriu que hi ha a la casa on va néixer el poeta (carrer Jacint Verdaguer), el relleu de la casa on va néixer el cardenal Jubany (carrer del Centre), l’àngel que hi ha a sobre de l’entrada de la Biblioteca Joan Vinyoli, el relleu de l’entrada de “la Caixa” (carrer Sant Sebastià), els bustos dels compositors que hi havia a l’antic Auditori, el monument que hi ha a la rotonda d’entrada a Santa Coloma o la figura de Sant Sebastià que hi ha a l’església de Sant Sebastià.

També va fer, de forma desinteressada, els monuments de les rotondes de Sils i Riudarenes. A Girona, va fer les escultures de la façana de l’edifici de la Caixa de Pensions de la carretera de Barcelona. En total, 33 relleus amb 113 figures.

Josep Martí-Sabé té obra pública i en col·leccions privades d’arreu del país i del món. Va ser membre de la Junta dels Salons de Maig, en els quals també participà. Va exhibir la seva obra en un centenar d’exposicions col·lectives i a quinze d'individuals a diferents llocs del país i de l'estranger.

Va obtenir 15 premis, entre els quals el Juli González (1962), 4 primers premis en els Immortal Girona, un diploma d’honor en l’Exposició Internacional d’Art Sacre de Roma (1950) o la Medalla d’Or de la Diputació de Girona. L’any 1995 va ser nomenat Fill Predilecte de Santa Coloma de Farners. El mateix any, va exposar com a convidat d’honor als festivals d’Aix-en-Provence, on se li atorgà la medalla Paul Cézanne.

El 1999, 2000 i 2002 participà en el 39è, 40è i 42è Salon Méditerranéen des Arts Plàstiques a Port-de-Bouc i exposà individualment a Barcelona al Cercle Artístic de Sant Lluc, del qual en va ser soci d’honor des del 1993. Hi ha una destacada col·lecció d’escultures seves al Jardí dels Tarongers de Can Bartomeu de Pedralbes, Barcelona.