Un banc de Girona haurà de retornar un pis a una família tot i que ja s'havia subhastat

La PAH Girona-Salt assegura que es tracta d'una sentència sense precedents a l'Estat

L'Audiència de Girona ha donat la raó a una família de Salt que va recórrer a la justícia després que el banc iniciés l'execució hipotecària i subhastés el pis. La família feia 9 anys que pagava religiosament la hipoteca però durant quatre mesos no ho va poder fer. El banc els va demandar i, tot i que van abonar tres quotes pendents, el procés va anar endavant i es va subhastar el pis.

La família, però, mai va arribar a ser desnonada i encara viu al pis. L'Audiència considera que el banc no va fer bé la liquidació del deute i va aplicar uns interessos de demora abusius (19%) i, per tant, resol que l'immoble ha de tornar a mans de la família. Una decisió que, segons la PAH, no té precedents a l'Estat. La família no ha volgut facilitar encara la seva identitat (té previst comparèixer en dues setmanes) però des de la plataforma ja han explicat que és una família que té 4 fills i que viuen a Salt. L'any 2002 van signar la hipoteca amb Ibercaja Banco i van estar nou anys pagant mes a mes. Ara bé, l'any 2011 van deixar de pagar durant quatre mesos i al novembre el banc els va demanar. 

Es va iniciar aquí el procediment d'execució hipotecària que la família va intentar aturar sense èxit anant al jutjat de primera instància. El jutjat no va atendre les seves reclamacions i, finalment, el pis es va subhastar. Tot i això, el jutjat encara no havia fixat data de desnonament i la família segueix vivint a l'immoble, tot i haver-ne perdut la propietat.

La família, de la mà del seu advocat d'ofici, César González Bello, van recórrer la decisió a l'Audiència de Girona que ara els ha donat la raó. Segons exposa el lletrat, aquesta sentència no té precedents a l'Estat i obra una porta a l'esperança a famílies que es trobin en aquesta situació. La sentència - que és ferma i no es pot recórrer- determina que la propietat de l'immoble ha de retornar a la família i que ha de quedar sense efecte la subhasta. 

L'advocat ha reconegut que, tot i aquesta victòria judicial, la família manté el deute amb el banc i que ara caldrà renegociïn el deute pendent (de més de 40.000 euros).

Els arguments del jutge

La resolució ha donat la raó als afectats per considerar existien clàusules abusives per part del banc. Entre d'altres, la sentència considera que aplicar un interès de demora del 19% és "clarament abusiu" i també creu que la liquidació del deute no es va fer de manera exacta. 

La sentència recull que la liquidació del deute per part del banc "no és suficientment clara" ja que la quantitats que reclama el banc no coincideixen amb la documentació entregada. "O bé la liquidació no és correcta o bé s'estan reclamant quantitats indegudes", remarca el jutge.

D'altra banda, també pren en consideració el fet que la família -posteriorment a la demanda del banc- va abonar tres de les quatre quotes pendents. Uns diners que el banc no va descomptar del deute global. Un fet que el jutge considera "imcomprensible". Per tant, el jutge entén que la família no va actuar amb desídia i que volia pagar. "No hi ha voluntat deliberada d'incomplir amb el pagament", recull la resolució que, a més, renya al banc. "La bona fe contractual exigia al banc buscar una solució als impagaments i no interposar la demanda", manifesta el jutge. 

Una sentència que dóna esperances

La portaveu de la PAH Girona-Salt, Marta Afuera, ha destacat que aquesta sentència dóna esperances a persones que es poden trobar en la mateixa situació, és a dir, que ja se'ls ha subhastat el pis, i ha animat els advocat i jutges a tenir-la en compte. 

La plataforma ha celebrat amb cava a les portes del Palau de Justícia aquesta decisió judicial. "Estem com si ens hagués tocat la loteria", reconeix Afuera.