Protecció Civil manté l'alerta per fort vent, mala mar i baixes temperatures

Les ratxes de tramuntana podran superar els 90 km/h

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté la prealerta dels plans Procicat i Inuncat davant la previsió de fort vent, mala mar i baixes temperatures els propers dos dies arreu de Catalunya. Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les ratxes de tramuntana superaran els 90 km/h a la meitat nord del país, Pirineu i Prepirineu, especialment a les cotes elevades.

D'altra banda, les onades podran ultrapassar els 2,5 metres (maregassa) a la meitat nord del litoral català -amb especial incidència a l'Empordà- i les baixes temperatures es faran sentir en les dues properes nits a gran part de Catalunya, amb especial afectació a les comarques de l'interior del país.

Davant aquest breu episodi de fred, la DGPC demana tenir especial cura de nens, persones amb problemes respiratoris i gent gran que viu sola. En aquest darrer cas, es demana a familiars o veïns que en facin seguiment per comprovar que es troben bé. Tornant a la previsió meteorològica, la probabilitat de forts vents serà major a partir de la tarda d'avui i durant tota la nit i matinada. L'episodi s'estendrà durant tot el dia de demà però amb menor afectació a partir del migdia. El risc serà major, a banda de les cotes més elevades de muntanya, a les comarques de la Cerdanya, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès.


Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions en les activitats a l'aire lliure al Pirineu, Prepirineu i al Montseny, especialment a les cotes més elevades. Es recomana adaptar en tot moment les activitats a l'aire lliure en aquestes zones a les condicions de risc derivat del fort vent. En el moment de la major afectació amb les ratxes de vent més importants s'ha d'evitar fer aquestes activitats si no es poden realitzar de forma segura. A casa cal reforçar l'ancoratge de portes, finestres i d'objectes a l'exterior i no deixar fora cap element que pugui sortir projectat pel vent i provocar un accident.

Pel que fa al temporal marítim, Protecció Civil manté la previsió de superació de llindar d'onades superiors a 2,5 metres (maregassa), que afectarà a la meitat nord del litoral català especialment a l'Empordà durant tot el dia d'avui i demà. El temporal marítim també podrà afectar a les comarques de la Selva, el Maresme i el Barcelonès, però amb menor intensitat. Tot i que les previsions de l'SMC indiquen que hi haurà mar de fons del nord i del nord-est i per tant l'onatge no incidirà directament al litoral, Protecció Civil recorda que cal evitar apropar-se als punts del litoral (espigons, passeigs marítims o similars) en el moment del màxim onatge per evitar accidents.