Protecció Civil manté l'alerta pels forts vents que bufaran fins diumenge al migdia

Es preveun ratxes fortes a la Garrotxa

Durant la nit de dissabte a diumenge Protecció Civil destaca com a zones d'especial seguiment degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent les comarques del Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona i cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.

A les comarques del Segrià, Urgell i Pla d'Urgell, malgrat que l'SMC no preveu que se superin els llindars, es poden produir ratxes fortes puntuals que podrien ser susceptibles de generar incidències atesa la vulnerabilitat de la zona.

Els forts vents de component nord poden provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h i properes als 125 km/h a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i a les Terres de l'Ebre. A les cotes mitjanes (entorn els 700 metres) del Prelitoral de Tarragona i l'oest de la Catalunya Central les ratxes es podrien aproximar als 90 km/h puntualment. El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.

Protecció Civil de la Generalitat ja va comunicar ahir als municipis que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los perquè es puguin realitzar de forma segura, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

Es va demanar també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial la decoració nadalenca a l'exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

Mala mar, prealerta de l'Inuncat i el Neucat

A banda del vent, a partir de la propera matinada i fins dilluns es preveu molt mala mar sobretot a la costa brava i també a la costa de la Selva i Maresme amb menys intensitat. Protecció Civil ha emès una prealerta del pla Inuncat. Es recomana no acostar-se a les zones on les onades trenquin amb força, i respectar els tancaments d'accessos que facin els municipis.

Finalment, i en quant a la neu, la previsió indica una nevada important avui i demà a les comarques de la Val d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, motiu pel qual Protecció Civil ha emès aquest migdia una prealerta del pla Neucat. La combinació de la neu amb el vent a cotes altes pot ser especialment perillós pel fenomen del torb. A més, i malgrat no s'esperen cotes de neu que superin els llindars d'avís del SMC, cal preveure mesures preventives per neu a les cotes altes de la Cerdanya, Alt Urgell i Pallars Jussà.

Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, avui el perill allaus és Marcat (3 sobre una escala de 5) a tota la meitat nord del Pirineu Occidental, sobretot Aran-Franja Nord Pallaresa; i també a l'extrem nord del Pirineu Oriental, a la zona del Ter-Freser i Perafita-Puigpedrós. Per aquest motiu es recomana molta prudència avui en la pràctica d'esports a la muntanya.