El jutjat de guàrdia de Figueres es desmarca del de Girona i admet les autoinculpacions pel 9-N

L'ANC lamenta que algun jutge no ho permeti

Temien que fos en va però, igualment, una vuitantena de persones han respost a la crida de l'ANC de l'Alt Empordà i han anat fins al jutjat de guàrdia de Figueres per autoinculpar-se pel 9-N. "És tornar a testimoniar una vegada més, i en van infinites, quin és el nostre capteniment i que no sortirem d'aquí", ha afirmat Sebastià Pèlachs que creu que no té sentit que dimecres el jutge de Girona no admetés les autoinculpacions.

Per a Pèlachs, es tracta d'un exercici simbòlic i que vol demostrar que bona part de la societat catalana té "responsabilitat compartida" amb el president, la vicepresidenta i la consellera d'Ensenyament a l'hora d'organitzar el procés participatiu del 9-N. "Només són dirigent que van fer el que els hi demanàvem, fins i tot una mica menys del que hauríem volgut, si hi ha algun responsable, som tots nosaltres", ha afirmat Pèlachs.

Dimecres, el jutjat d'instrucció 3 de Girona, que és el que estava de guàrdia, va rebutjar 160 autoinculpacions al"legant que els escrits "no es desprèn ni una autoinculpació, ni una confessió, ni una participació en fets objecte d'investigació en cap dels jutjats d'aquest partit judicial". L'ANC va criticar que és l'únic jutjat que tenen constància que ha admès les autoinculpacions. "Pensem que després el jutge decideixi el que hagi de decidir, però que les admetin", ha afirmat Pèlachs.

Una de les persones que ha decidit autoinculpar-se aquest dissabte a Figueres, Xavier Capelleda, opina que ni tan sols admetre el registre del document "va contra la ciutadania" i ha animat els gironins que no van poder entrar el formulari a buscar alternatives. Pèlachs també ha animat aquests ciutadans frustrats a apropar-se fins als jutjats de Figueres. "Almenys ara sabem segur que aquí ho accepten", ha detallat.

"Teníem dubtes però pensàvem ser-hi igualment, si ens ho admetien bé i, per si no, crec que igualment s'hi ha d'anar", ha afirmat una altra de les persones que han fet cua aquest dissabte al matí a Figueres, Conxita Tubert. En total, a Figueres s'han autoinculpat entre deu i dotze del matí una vuitantena de persones. "Esperem que el degoteig durant els propers dies continuï", ha conclòs Sebastià Pèlachs.