Bonet supera el primer examen com a rector de la UdG

El claustre aprova el seu informe de gestió per 77 vots a favor, 22 en contra i 25 en blanc

Sergi Bonet ha superat el primer examen com a rector de la UdG. El seu informe de gestió ha rebut l'aval de més de la meitat dels 124 assistents al claustre.

En concret, 77 vots a favor, 22 en contra i 25 en blanc. Bonet ha centrat part del discurs a parlar de números. Sobretot de la situació que travessa el Parc Científic i Tecnològic. El rector ha dit que aquest 2015 confia lligar la solució al deute de 41 MEUR que arrossega el complex.

Això sí, deixant clar que el problema de base no ha estat mai "una mala gestió". El rector també ha dit que el pressupost de la UdG per a l'any vinent, que pujarà a 88 MEUR, es vol aprovar al gener i que no s'acomiadarà ningú encara que s'entri "en números vermells".

A l'hora de retre comptes davant del claustre, el rector no ho ha fet sol. S'ha volgut envoltar de tots els membres del seu equip de govern, a qui ha donat veu perquè anessin explicant què s'ha fet en cadascuna de les àrees que gestionen. L'informe de gestió de Sergi Bonet, que el rector ha volgut correlacionar amb el seu programa de govern, s'ha estructurat en sis eixos: la projecció de la universitat, la política docent, la política científica i de professorat, el govern i la gestió, la política de campus i infraestructures, i el Parc Científic i Tecnològic.

Inexorablement, però, Sergi Bonet ha hagut de parlar de números. No només pel què fa al pressupost del 2015, sinó també arran de la situació que travessa el Parc Científic i Tecnològic, que va presentar preconcurs de creditors pel deute que arrossega (i que puja a 41 MEUR).

El rector ha dit que el problema del complex "no és una mala gestió". De fet, Bonet ja ha avançat que el parc té "un compte d'explotació sanejat" i que tancarà l'any amb beneficis. Allò que ha abocat el complex a declarar-se insolvent són els crèdits que va demanar la Fundació del Parc (sobretot, a l'Estat) per poder aixecar-ne els edificis.

Sergi Bonet ha explicat que s'està negociant amb el Ministeri per veure com es pot pagar el deute, i que confia que la solució arribi aquest mateix 2015. "Gairebé posaria la mà al foc que trobarem la manera de poder retornar el deute; això no voldrà dir que el liquidem, però sí que sabrem com fer-ho", ha subratllat Bonet davant del claustre. Tot i no voler anar gaire més enllà, Bonet sí que ha dit que s'està intentant que l'Estat anul·li els interessos.

Amb números vermells però sense acomiadaments

En referència al pressupost de la UdG, Bonet ha explicat que la intenció era aprovar-lo aquest novembre, però que el retard amb els pressupostos de la Generalitat -encara no saben quina assignació tindran- ho ha fet retardar. Es preveu que els números de la UdG per al 2015 siguin de 88 MEUR, una xifra similar a la del pressupost d'aquest any.

Bonet també ha dit que, abans de tirar-lo endavant, caldrà negociar amb la Generalitat perquè el capítol de personal supera el topall establert per llei. El rector de la UdG ja ha deixat clar, però, que això no passa perquè s'hagin contractat més treballadors, sinó perquè s'han inclòs en aquest capítol places (com ara de recerca o d'obra i servei) que abans es posaven en d'altres.

Ara bé, el rector també ha dit que en cap cas la negociació es traduirà amb acomiadaments. "Penso portar a aprovació un pressupost que entri en dèficit o números vermells, però que en cap cas suposi fer fora ningú", ha assegurat Bonet.

Nou grau i impuls de l'anglès

Durant el seu informe de gestió, el rector de la UdG també ha aprofitat per esbossar les línies que marcaran la seva acció de govern aquest 2015. Entre d'altres, ha reiterat la voluntat de sumar un nou grau a l'oferta existent (el de videojocs) i el d'estendre l'anglès a tota la comunitat universitària. No només als estudiants (amb una assignatura en aquest idioma com a mínim), sinó també al professorat, als investigadors i al personal d'administració i serveis (PAS).

El rector també ha aprofitat la seva intervenció per fer autocrítica, admetent que durant aquest primer any l'agenda l'ha "desbordat", que ha hagut "d'aprendre a fer de rector" i que una de les assignatures pendents que té la UdG és la d'obrir-se més a l'exterior (amb una política de focalització internacional).

Tant l'exposició de l'informe de gestió de Bonet com el debat posterior entre els claustrals ha durat aproximadament unes cinc hores. Cap a les dues del migdia, els 124 assistents al claustre han votat l'informe de gestió. Bonet ha superat el seu primer examen rebent més de la meitat dels vots a favor (en concret, 77). 22 assistents han votat en contra i 25 més ho han fet en blanc.

Després de la votació, el rector de la UdG s'ha compromès a seguir treballant perquè l'any vinent, al proper claustre que l'avaluï, compti amb més recolzament. "Intentaré fer-ho millor tant jo com el meu equip", ha conclòs.