Reclamen mà dura contra l'incivisme dels estudiants que surten els dijous a la nit a Girona

Moltes multes no es poden cobrar perquè els joves no tenen compte corrent

L'augment de queixes derivades de l'oci nocturn a Girona ha fet pujar la mosca al nas al defensor del ciutadà. Ramon Llorente no ha amagat que, durant el 2014, aquesta problemàtica que ja s'arrossega des de fa anys ha anat en augment. Com a mínim, així ho reflexa l'estadística que elabora periòdicament, on es recull que s'han incrementat les queixes per sorolls durant les matinades de festa.

El defensor del ciutadà, però, ha centrat el focus de la crítica en els dijous a la nit; és a dir, quan els nois d'entre 16 i 17 anys i els universitaris solen sortir. Ramon Llorente ha assegurat no entendre com, per a aquest jovent, "la setmana acaba els dijous a la nit". El defensor no s'ha estat de dir que els problemes d'incivisme que creen és un fet "vergonyós" perquè, al seu parer, quan s'està a la universitat, "allò que hauria de ser primordial és l'estudi i la dedicació".

Per a Llorente, allò que no pot ser de cap manera és que, mentre els estudiants estan de festa, "es creïn situacions que privin a molts ciutadans d'un descans necessari". Per això, el defensor de Girona ha reclamat més mà dura i "contundència" contra aquests incívics, perquè no pot ser "que se saltin la llei i això no tingui conseqüències".

Ramon Llorente lamenta que, davant aquests casos, "l'única solució que hi hagi sigui la multa", perquè el temps de la pedagogia ja s'ha acabat. "Tots tenim drets i deures, i el que no pot ser és que amb aquestes situacions hi hagi veïns innocents que n'acabin perjudicats", ha assegurat el defensor del ciutadà de Girona.

A l'hora de multar, l'ordenança municipal estableix que aquestes conductes són una infracció lleu. Segons recull el text, aquells qui pertorbin el descans dels veïns seran castigats amb sancions que es poden enfilar fins als 900 euros.

Problemes per cobrar

L'Ajuntament de Girona admet que la problemàtica dels dijous a la nit s'ha enquistat, i que lluitar contra aquestes situacions és difícil. De fet, la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha dit que al costat d'aquelles accions de conscienciació (com ara crear la figura del conciliador nocturn), el cert és que cada cop més la policia multa joves que es troben a la franja d'entre els 16 i els 25 anys per fer soroll o crear problemes quan surten a les nits.

Tot i això, però, Planas tampoc ha amagat que, moltes vegades, cobrar aquestes multes no és fàcil. D'entrada, perquè molts d'aquests joves viuen dels pares i -sobretot els menors- acostumen a no tenir compte corrent. I en el cas dels universitaris, perquè molts cops donen l'adreça del pis d'estudiants i això evita que les notificacions els arribin a casa.

"Moltes vegades és difícil cobrar les multes; no hem d'oblidar que, avui dia, molts són estudiants fins als 25 anys", ha dit la tinenta d'alcalde. I hi ha afegit: "Ara bé, tampoc hem d'oblidar que molts ja s'emporten la por a haver estat sancionats".

El defensor del ciutadà ja ha recordat que, per a determinades multes, l'Ajuntament va decidir commutar les sancions per treballs en benefici de la comunitat. Ramon Llorente considera que aplicar-ho també seria un correctiu per als incívics en aquests casos, tot i que admet que, de moment, això no es pot aplicar als menors d'edat perquè "la llei no permet que facin treballs". Per això, el defensor de Girona ja ha avançat que demanarà que es reformi l'ordenança.

"A vegades volem ser més papistes que el papa; però al capdavall, aquí estem parlant d'obligacions cíviques", ha dit Llorente. I ha afegit: "El que cal és sentit comú; si una llei diu que un jove de 16 anys no pot anar a fer servei a una biblioteca o a un centre cívic, el que jo responc és que canviïn la llei".

Fòrum de síndics i defensors a Girona

Llorente ha fet aquesta crítica durant el Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya que s'ha reunit aquest matí a Girona per passar balanç de la feina feta el 2013. Arreu de Catalunya hi ha 41 síndics i defensors (nou dels quals, a comarques gironines) que donen servei a més de 3,92 milions de catalans (és a dir, un 52% de la població).

Durant l'any passat, tots ells van fer 17.254 actuacions, de les quals 2.737 van ser queixes. La resta, van ser consultes o bé actuacions d'ofici. Segons ha destacat Llorente, la majoria de les queixes feien referència a problemes de trànsit (sobretot, multes) i a d'altres com ara els relacionats amb l'habitatge (cosa que fa palès encara el gran impacte de la crisi).

Segons recull la memòria del Fòrum, l'any passat el 52% de les queixes que els síndics i defensors van tramitar es van tancar amb una resolució favorable al ciutadà. A més, els ajuntaments van acceptar el 82% de les recomanacions emeses pel col·lectiu de síndics i defensors i una de cada quatre queixes es va tancar amb una resolució amistosa.