Una comissió estudiarà la millor alternativa per executar la restauració de l'abocador de Vacamorta

Santi Vila confia que el tancament sigui definitiu tot i el més que provable recurs de l'operadora

Una comissió serà l'encarregada de decidir la millor alternativa per executar la restauració de l'abocador de Vacamorta, és a dir, si passa per traslladar els residus o segellar l'abocador.

Així ho han acordat aquest divendres en una reunió el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, l'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, i els ecologistes de la PAAC, tots ells agents que en formaran part.

El dictamen final, que elaborarà "un agent independent", hauria d'estar enllestit en el primer semestre de l'any vinent. Vila ha afegit que el Govern "està convençut" de la "difícil decisió" de tancar l'abocador i que espera que sigui ferma tot i el "més que provable" recurs de l'operadora.

A la sortida de la reunió, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Martí de l'Heura, la satisfacció ha estat compartida per tots els presents. D'una banda, perquè el Govern ha mostrat tant als ecologistes de la PACC com al propi consistori que la decisió del Govern de tancar l'abocador és ferma i que, a més, s'avé a tirar endavant la millor alternativa per donar resposta a la sentència del TSJC que obliga a restaurar la zona de l'abocador de Vacamorta.

A proposta de l'Ajuntament de Cruïlles, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i la PACC han acceptat constituir una comissió encarregada d'estudiar les diferents alternatives per a la restauració de l'abocador. Unes alternatives que passen pel trasllat dels residus, com reclamen els ecologistes, o pel segellat de l'abocador, com defensa el Govern. A més, i a petició dels ecologistes de la PACC, aquesta comissió delegarà en "un agent independent" la redacció de l'informe final que hauria d'estar enllestit en el primer semestre de l'any vinent i que finançarà en la seva totalitat el Govern.

Sobre l'acord assolit en la reunió d'aquesta tarda, Vila ha assegurat que "és la manera correcta d'actuar" per reparar de manera "justa" el dany que s'ha causat a la zona des de fa molts anys. El conseller ha afegit que el Govern "està convençut" del tancament de l'abocador i que espera que la justícia el refermi davant el més que provable recurs de l'operador.

Sobre l'estat actual de l'abocador, tant l'alcalde de Cruïlles com el conseller de Territori, han assegurat que fa dues setmanes que cap camió hi porta deixalles, i que si no s'ha fet el segellat provisional, que consistia en tirar-hi una capa de terra en tota la seva superfície, és per culpa de la llevantada del 29 i 30 de novembre que ho va fer impossible.