Crítiques pel tancament d'infermeria a la presó de Figueres després de la mort d'una interna

Font de Justícia diu que la unitat s'obrirà de manera progressiva

Els sindicats CCOO i CSI-F han criticat que la presó unificada del Puig de les Basses no tingui oberta la infermeria ni disposi de servei mèdic les 24 hores arran de la mort d'una interna.

La dona va ser trobada sense vida a la seva cel·la i, en espera dels resultats de l'autòpsia, tot apunta que la causa va ser una sobredosi. Per als sindicats, a més aquest, no és un cas aïllat. CCOO també assegura que dijous passat un altre pres amb antecedents psiquiàtrics va calar foc a la cel·la i es va cremar el 30% del cos.

Tant CCOO com CSI-F reclamen més personal a Justícia. Fonts del Departament diuen que ja hi ha un metge localitzable les 24 hores i que la unitat d'infermeria s'obrirà de forma progressiva.

Tant per a un sindicat com per a l'altre, els dos casos que s'han viscut en els darrers dies són conseqüència directa del fet que la unitat d'infermeria del Puig de les Basses estigui tancada i que, a més, no es compti amb un metge in situ. "Estan directament relacionats amb la manca d'assistència sanitària les 24 hores del dia, tal com és preceptiu en centres penitenciaris de més de 500 interns", assegura CCOO.

"Després de sis mesos de la seva obertura, la unitat d'infermeria segueix tancada, la qual cosa suposa una greu deficiència", hi afegeix CSI-F. En un comunicat, tots dos sindicats critiquen que diumenge passat una interna morís quan es trobava a la seva cel·la, situada al mòdul de dones.

Encara que la causa més probable de la mort, en espera que ho confirmin les analítiques, sigui una sobredosi, els sindicats asseguren que la responsabilitat també recau damunt el Departament de Justícia. "Tot i que és evident que el principal responsable seria el mateix consumidor, l'Administració en pot ser corresponsable si, podent-ho fer, no han posat els mitjans per evitar aquesta mort", assegura l'escrit del CSI-F.

Per la seva banda, CCOO també lamenta que, al costat de la manca d'assistència mèdica, a la presó també hi hagi "una nefasta classificació d'interns psiquiàtrics i perillosos que són destinats a mòduls de vida de règim ordinari". El sindicat, aquí, recorda que dijous passat, sense anar més lluny, un intern amb antecedents psiquiàtrics "es va autolesionar cremant-se el 30% del cos en un incendi provocat dins la seva cel·la".

Més personal

Els dos sindicats reclamen al Departament de Justícia que ampliï la plantilla que actualment treballa al Puig de les Basses. "Hi ha una manca preocupant de personal de vigilància i observació", diu CCOO al seu comunicat. "La manca de personal és el principal problema d'aquest centre penitenciari, i els treballadors pateixen una situació d'estrés constant", hi afegeix CSI-F.

A més, els sindicats reclamen l'obertura immediata del mòdul d'infermeria (amb capacitat per a 70 llits) i que es presti atenció sanitària les 24 hores (que és la que asseguren que hi obliga la llei en aquells centres de més de 500 interns). Actualment, segons les dades de què disposa CCOO, al Puig de les Bases hi ha 536 presos.

Segons CCOO, el servei mèdic que s'ofereix actualment és del tot "insuficient", perquè durant les nits i els caps de setmana no hi ha metge al centre, sinó guàrdies telefòniques. Això fa que, en cas d'urgència, l'atenció pugui arribar "fins a dues hores després de la petició", critica el sindicat.

Fonts del Departament de Justícia, però, neguen aquestes acusacions. Asseguren que el mòdul d'infermeria s'obrirà progressivament, com ja es va anunciar des d'un principi, i que ja es disposa de servei mèdic garantit durant les 24 hores. Bé sigui presencial o bé mitjançant guàrdies telefòniques, apart de les urgències que s'hagin de derivar a l'hospital de referència (el de Figueres).

I pel què fa al personal, fonts properes al Departament també neguen que la plantilla no sigui l'adequada. Segons les previsions que va fer Justícia, al primer semestre la presó arribarà a tenir 416 treballadors.

A més, Justícia assenyala que a dia d'avui el Puig de les Basses té uns 350 treballadors pels 500 reclusos que acull. En aquest sentit, recorden que la ràtio de personal a les presons de Catalunya ha millorat d'ençà del 2006. Així, des d'aleshores s'ha passat de 2,42 presos als quals havia d'atendre cada treballador als 1,94 actuals.