Arrenca la temporada d'esquí a mig gas

Boí Taüll i Vallter 2000 són les estacions amb més domini esquiable obert

Les estacions d'esquí del Pirineu català inicien temporada aquest cap de setmana llarg a mig gas, a causa de les poques nevades prèvies a l'obertura i també al vent que bufa al Pirineu de Girona. Aquest divendres ja va obrir portes Vallter 2000 (Ripollès) i aquest dissabte ho ha fet Boí Taüll (Alta Ribagorça).

Baqueira-Beret (Vall d'Aran), que no tenia previst obrir, ha iniciat temporada a la cara nord pels usuaris del forfet de temporada i espera ampliar el domini esquiable aquest diumenge després de les nevades intenses que cauen aquest dissabte. Port Ainé i Espot Esquí (Pallars Sobirà), a més de La Molina (Cerdanya) obriran aquest diumenge. La Masella, Vall de Núria i Port del Compte no tenen data.

Intensa nevada a l'Aran

A les comarques de Lleida, Baqueira-Beret, que havia descartat obrir aquest dissabte per falta de neu, ha decidit finalment arrencar la temporada amb l'obertura de tres pistes a la cara nord. Les nevades de les últimes hores han fet possible obrir el telecadira Jorge Jordana amb les pistes Luis Arias, Cara Nord, Isards i Tamarro només per forfet de temporada. Segons ha explicat el director comercial de l'estació, Javi Ubeira, aquest matí ja ha nevat amb intensitat a la Vall d'Aran i això fa pensar que "demà ja podran obrir algunes pistes a la zona de Beret, amb un preu especial per al públic en general". De moment ja s'estan superant els 40 centímetres de neu nova. L'incertesa sobre l'obertura de la pista d'esquí aranesa ha afectat al sector de l'hostaleria que preveu una ocupació inferior a la de la resta del Pirineu. A peu de pistes hi ha una dotzena d'hotels tancats, en total, unes 2.000 places que no s'ofereixen aquest cap de setmana llarg.

L'estació del Pirineu català amb més zona esquiable oberta és Boí-Taüll que ha iniciat temporada amb 21 pistes obertes, prop de la meitat dels 45 quilometres esquiables de l'estació. Els gruixos, a l'Alta Ribagorça, arriben als 160 centímetres a les cotes més altes. Al Pallars Sobira, Port Ainé i Espot Esquí, que ja acumulen prop de mig metre de neu en alguns punts, obriran demà mentre Port del Comte, al Solsonès, encara no té data d'obertura per manca de neu.

Fort vent a Girona

Pel que fa a les comarques gironines l'única estació d'esquí que ha obert portes aquest dissabte ha estat Vallter 2000, al Ripollès. La llevantada del darrer cap de setmana va suposar una gran quantitat de neu per aquestes instal·lacions, les més orientals del Pirineu i que es troben a 2.170 metres d'alçada. En total, es va acumular més d'un metre de neu a les cotes més altes ja que les instal·lacions estan encarades a mar. L'estació ja va donar el tret de sortida a la temporada d'esquí ahir, divendres, convertint-se en la primera estació de tot Catalunya.

El director de Vallter 2000, Enric Serra, ha explicat que estan "contents" amb l'afluència de visitants que han rebut fins aquesta hora. "Si fos un dia bo potser parlaríem de pocs visitants però amb el dia tant dolent que tenim estem satisfets", ha subratllat. I és que l'estació s'ha despertat aquest dissabte amb vents de més de 80 quilòmetres per hora a les cotes altes i temperatures per sota zero. Unes inclemències meteorològiques que fet que l'estació només pogués obrir les dues pistes de debutants, situades a les cotes més baixes. "De quatre pistes que teníem disponibles només hem pogut obrir-ne dues perquè el torb està impedint la visibilitat i esquiar de forma segura", ha comentat.

Actualment, l'estació disposa de 90 centímetres de neu a les cotes altes i 15 centímetres a la zona baixa. Uns gruixos que poden incrementar-se ja que, des de primera hora del matí, ha estat nevant. "Estem contents per ser una de les estacions que ha pogut obrir aquest Pont de la Puríssima, tenim una bona qualitat de neu i mantindrem oberta l'estació fins al final de la temporada", ha avançat Serra. De moment, el director ha explicat que no tenen previst obrir els canons perquè el fort vent faria moure la neu sense control. En el cas que aquesta tarda milloressin les condicions climatològiques, les instal·lacions començarien a crear neu artificial.


Estació de Boí-Taüll, aquest matí © ACN

Molina, Masella i Vall de Núria aprofiten les baixes temperatures per crear neu

La resta d'estacions d'esquí gironines - Masella, Molina i Vall de Núria- situades a la Cerdanya i el Ripollès, no han obert portes aquest dissabte. Pel que fa a Masella, aquesta tarda l'estació decidirà si arrenca la temporada demà, diumenge, obrint una de les pistes, anomenada 'Coma Oriola', que té una llargada d'un quilòmetre. Des de les instal·lacions han explicat que estan aprofitant les baixes temperatures dels darrers dies i especialment des d'ahir per generar neu artificial amb els canons. "Si continuem amb aquest ritme potser podríem obrir portes demà", han explicat des del departament de premsa de l'estació. Tot i això, els serveis de bar, restaurant, lloguer d'esquí i tallers estan oberts i els ciutadans també estan aprofitant aquest temps per anar a buscar els abonaments de temporada.

Pel que fa a la Molina, l'estació té previst obrir demà, diumenge, amb només una pista disponible. En concret, les instal·lacions arrencaran la temporada d'esquí amb una situació molt diferent de la que es van tenir l'any passat. Enguany, només disposaran d'un quilòmetre esquiable dels 61 que hi ha a l'estació. Tot i això, aquest dissabte ja han funcionat les activitats d'aventura, els inflables i el servei de 'segway'.

Finalment, Vall de Núria encara no té data d'obertura. El vent també és present en aquest punt del territori gironí i l'estació només ha obert el seu parc lúdic. La cap de premsa de l'estació, Ruth Bover, ha explicat que estan treballant a tot gas amb els canons per crear neu artificial. "Tenim neu a cotes per sobre dels 2.300 metres però no tenen base, ara des de un dia ha començat a fer fred de debò i els canons van a tota marxa", ha explicat. Una situació que també es reprodueix a les altres dues estacions gironines que no van tenir tanta sort com Vallter 2000 el passat cap de setmana.