Unes 2.000 signatures contra el nou concurs per adjudicar la gestió de l'ABS de l'Escala

La petició de reunió dels alcaldes amb el conseller de Salut encara no ha tingut resposta

Els ajuntaments de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala han recollit cap a 2.000 signatures en una setmana demanant que s'anul·li el procés de licitació i que es formulin unes noves bases que excloguin les empreses privades amb ànim de lucre. La recollida de signatures continua oberta. Mentrestant, els alcaldes reclamen una reunió amb el conseller de Salut, Boi Ruiz.

Després que l'abril passat l'òrgan administratiu de recursos contractuals de la Generalitat anul·lés un primer concurs que havia atorgat la gestió a l'empresa privada Eulen, tres propostes han concorregut al nou concurs convocat. Dues són propostes d'empreses privades mentre que només la tercera és una fundació sense ànim de lucre.

"Volem manifestar el nostre rebuig a l'obertura d'un procediment que pot acabar amb la privatització del servei. No estem d'acord amb que l'ABS de l'Escala pugui caure en mans d'empreses privades que no tenen experiència en el sector", diu el text amb què han recollit signatures els darrers dies. Paral·lelament, els alcaldes van demanar una reunió amb el conseller de Salut, Boi Ruiz. La petició encara no han rebut resposta.


"Reclamem un posicionament clar des de la conselleria, sobretot després que el Parlament també es posicionés de forma favorable a reconsiderar la forma amb què s'està produint tot aquest procés de licitació", argumenta l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig. En aquest sentit, els alcaldes també demanen als partits polítics representats al Parlament que pressionin la conselleria per aclarir quina és la voluntat de cara al futur de l'ABS de l'Escala.

L'Àrea Bàsica de Salut dóna servei a Bellcaire d'Empordà, Albons, Viladamat, Ventalló, l'Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador, Vilamacolum i l'Escala.

Segons concurs

El Servei Català de la Salut va adjudicar definitivament la gestió de l'ABS a Eulen per 2,4 MEUR (milions d'euros) a finals de gener del 2013. La resolució del concurs va aixecar polèmica i va despertar recels al territori perquè, per primera vegada, una empresa privada amb ànim de lucre i amb poca experiència prèvia al sector s'encarregaria de gestionar centres d'atenció sanitària.

Llavors, la Fundació Salut Empordà -que també es va presentar al concurs i feia 12 anys que gestionava l'ABS- va presentar recurs demanant que se suspengués l'adjudicació. A l'abril de l'any, l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya va anul·lar el concurs en considerar que no complia els requeriments de la Unió Europea (UE) sobre desglossament de puntuació.

Ara, el serial en què s'ha convertit la gestió del Centre d'Atenció Primària (CAP) de l'Escala i de set consultoris de la zona és més a prop de tancar-se. L'obertura de pliques de les propostes del nou concurs convocat a finals d'octubre va revelar que a Fundació Salut Empordà i Eulen tornen a optar a la gestió de l'ABS i s'hi suma una tercera proposta privada d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per SAR residencial y asistencial, SAU i Alter Salus S. L.

Aquest nou concurs té modificacions en els criteris d'adjudicació perquè en les bases d'aquesta nova convocatòria s'ha posat èmfasi en la valoració de la proposta tècnica i, en canvi, han rebaixat la puntuació de la vessant estrictament econòmica. Segons consta a les dades de la convocatòria de contractació de la gestió del serveis sanitaris, el pressupost bàsic de licitació és de 2.437.006,72 euros.