Ensorren 30 metres quadrats més de la Rambla de Figueres per evitar accidents

Avui s'ha obert l'oficina d'assessorament als damnificats per la llevantada

Els serveis municipals de l'Ajuntament de Figueres han ensorrat aquest dimarts al matí el tram de calçada i vorera més proper a l'esvoranc que les fortes pluges van obrir la matinada de diumenge a la Rambla.

Es tracta d'una àrea d'uns 30 metres quadrats que els tècnics van comprovar que estava cedint per manca de sustentació i que han derruït de forma controlada per evitar accidents.

Demà es retirarà la runa els dos arbres caiguts per començar les obres de reposició del tram afectat. També aquest dimarts s'ha posat en marxa l'oficina d'assessorament als damnificats pels aiguats. El servei funcionarà de 10 del matí a dues del migdia fins divendres i espera atendre unes 25 persones.


 
El mur de contenció d'urgència per evitar que l'esvoranc de la Rambla de Figueres es fes més gran no ha evitat que un tram d'uns 30 metres quadrats al seu voltant hagi estat ensorrat aquest dimarts al matí per evitar possibles accidents. El tram afectat correspon al vial sud de la Rambla i s'havia quedat sense sustentació per culpa dels forts aiguats. Per comprovar la seva resistència, els tècnics municipals hi van col·locar una fina capa de morter que ha demostrat que el tram s'estava enfonsant i que el millor era tirar-lo a terra.

Després de desallotjar els edificis més pròxims a l'esvoranc, una petita excavadora ha procedit a ensorrar el tram afectat que en pocs moments ha cedit demostrant la inestabilitat apuntada pels tècnics. Demà dimecres es procedirà a la retirada de la runa acumulada i dels dos arbres centenaris caiguts.

Mentre es procedia a l'ensorrament de la calçada, paral·lelament, ja s'ha començat el trasllat de les casetes de la fira de Nadal que s'instal·laran a la part nord de la Rambla que no ha quedat afectada. Com ja va avançar l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, l'objectiu del consistori és enllestir les feines a la Rambla abans de les festes nadalenques.

Pel que fa a les escoles afectades pels aiguats, l'única que avui no ha obert les seves portes és l'escola Anicet de Pagès de la Marca de l'Ham, que demà dimecres sí que obrirà tot i que les previsions apuntaven que els danys causats per l'aigua l'obligarien a tancar més dies.

Oficina d'atenció als damnificats

Aquest dimarts ha obert portes l'oficina d'atenció als damnificats habilitada per l'Ajuntament. Entre les 10 del matí i les dues del migdia s'han atès un total de 20 persones, que és la xifra que de mitjana havia previst el consistori.
 

 
Un dels primers en fer-ne ús ha estat en Jaume Barceló, que viu a l'avinguda Salvador Dalí, a tocar el centre de la ciutat, i que diumenge va veure com l'aigua entrava al garatge de casa seva i li feia malbé els dos cotxes i les dues motos que hi guardava. Tot i tenir tots els vehicles assegurats, s'ha acostat a l'oficina per veure com ha de fer els tràmits amb les asseguradores. De fet, els danys per causa major, com són els derivats d'inundacions, els gestionen les companyies asseguradores, però es cobren via el consorci de compensació d'assegurances, l'entitat pública que gestiona el sistema d'indemnitzacions per catàstrofes naturals.

El Jaume a més, també ha vist com l'aigua li feia malbé el traster on guardava llibres, roba i altres objectes personals. En aquest cas, segons li han informat, els danys els ha de gestionar l'asseguradora de la comunitat amb el consorci de compensació.

Segons ha explicat Nacho Cruz, coordinador de l'oficina d'atenció ciutadana a Figueres, la majoria de reclamacions es preveuen que siguin per inundació dels pàrquings i per cotxes negats a la via pública o en els pàrquings municipals descoberts.

L'oficina d'assessorament als damnificats estarà oberta fins divendres entre les 10 del matí i les dues del migdia.