Més 2.600 trucades al 112 i 987 sortides dels Bombers en tres dies de llevantada

Protecció Civil manté l'Inuncat per l'elevat cabal dels rius, especialment el Ter, el Llobregat, la Muga i el Fluvià

Els tres dies de llevantada a Catalunya han deixat més de 2.600 trucades al telèfon d'emergències 112 i 987 sortides dels Bombers de la Generalitat.

Un terç d'aquestes sortides es van concentrar aquest diumenge a l'entorn de Figueres per l'aiguat de 150 litres que va col·lapsar la capital de l'Alt Empordà.

En les darreres hores els serveis dels Bombers s'han centrat sobretot en la retirada d'arbres i elements estructurals que havien caigut i afectaven la via pública o bé tenien risc de caure, neteges de calçades i per problemes d'acumulació d'aigua en baixos o soterranis.

Protecció Civil manté en alerta l'Inuncat per l'elevat cabal dels rius, especialment el Ter, el Llobregat, la Muga i el Fluvià.

El Ter, molt crescut de Girona a la desembocadura

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el cabal de Ter a Girona tendeix a augmentar com a conseqüència de les maniobres que s'estan fent per alliberar i regular el cabal de la crescuda de la capçalera del Ter a Sau i Susqueda. L'estació de Pasteral indica que la tendència del cabal de sortida de Sau i Susqueda ja s'ha estabilitzat, però l'onada d'aigua encara està viatjant entre la Cellera i Girona i és un cabal per sobre del nivell de perill. Des de Girona i fins a Torroella de Montgrí el Ter va encara molt carregat i el cabal serà molt alt i per sobre del nivell de perill gran part del dia. A la capçalera del Ter encara circulen cabals molt per sobre del normal -però ja dins dels llindars d'alerta i no de perill- tant a Sant Joan de les Abadesses com a Ripoll.

La Muga, igual que el Ter, està concentrant el punt crític a la desembocadura i la tendència és a mantenir cabals elevats gran part del dia a Castelló d'Empúries i possiblement també passi el mateix amb el Fluvià, tot i que no hi ha estació de control per verificar-ho. El Llobregat ja està recuperant la normalitat a tots els punts llevat a Sant Joan Despí, que el nivell encara està per sobre de llindar de perill, però que també tendeix a disminuir.

Onyar, Tordera i Daró estan reduint el cabal

L'Onyar ja es troba de baixada i tant a Riudellots com a Girona ja es troba dins dels llindars de normalitat. La Tordera també està reduint el cabal i aviat estarà tot el riu dins dels llindars de normalitat. El Daró ja ha recuperat pràcticament la normalitat a la Bisbal. Finalment, els rius Besòs, Foix i Francolí ja no representen cap risc i la tendència és a la normalitat.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 512 trucades entre les 20 hores d'ahir diumenge i les 10 del matí d'aquest dilluns. Trucades que han anat clarament a la baixa a partir de la mitjanit, ja que només s'han rebut 85 trucades entre les 00 h i les 10 h. En tot l'episodi, el telèfon 112 ha atès 2.606 trucades, un terç concentrades a comarques de la demarcació de Girona, sobretot a l'Alt Empordà (536 trucades), Gironès (228) i de la Selva (101). També s'han rebut moltes trucades (258) des del Vallès Occidental i 215 des del Barcelonès. Les ciutats des de les quals s'han rebut més trucades al 112 són Figueres (284), Barcelona (130) i Girona (106).

7 carreteres tallades a l'Alt Empordà per inundacions

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que encara ha diverses vies locals de l'Alt Empordà restringides per inundacions: la C-252 al Far d'Empordà i Figueres, la GIV-6211 a l'altura de Figueres, la GIP-5129 a Vilafant, la GIP-6021 a Mollet de Peralada, la GIV-6043 a Castelló d'Empúries, la GIV-6226 a Garrigàs i la GIV-6301 a Ventalló. De la demarcació de Girona també convé destacar que a l'N-II a Fornells de la Selva hi ha tallats els accessos per accedir a la N-IIa. A més, se circula a través de pas alternatiu a l'N-II a la Jonquera per la caiguda d'un arbre a la calçada.

A la demarcació de Barcelona, estan restringides per inundació de la calçada la C-1411b a Manresa. A la B-402 a la Pobla de Lillet se circula a través de pas alternatiu com a conseqüència d'unes esllavissades.