Santi Vila exigeix dimissions a la cúpula d'Adif

L'administrador d'insfraestructures preveu restablir el servei Girona-Figueres al llarg d'aquesta tarda

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha qualificat "d'inadmissible" que s'hagin tornat a inundar els túnels del TAV a Girona.

És la segona vegada en dos mesos que la infraestructura queda inutilitzada pels aiguats. El conseller ha exigit dimissions a la cúpula d'Adif a qui culpa de no haver atès les advertències de la Generalitat i de l'ajuntament.

El consistori va enviar un informe tècnic indicant que si no es tapava el forat per on va entrar l'aigua, a Mas Xirgu, es podia tornar a inundar la infraestructura. Adif preveu restablir el servei entre Girona i Figueres aquesta tarda.

Les bombes d'extracció funcionen i hi ha quatre bombes externes més treballant per extreure aigua.

Vila, que ha visitat avui l’estació juntament amb l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha recordat que, arran de la primera inundació, el passat 28 de setembre, quan el servei va quedar interromput durant sis dies, el Govern català i l’Ajuntament “vam posar sobre la taula una estratègia per resoldre magníficament aquest problema”.
 
 
Aquesta solució passava per tapiar el forat deixat pel pou d’atac de la tuneladora i tornar la riera de la Pabordia al seu curs natural. “Vuit setmanes més tard, s’ha demostrat que no fent-nos cas s’ha tornat a col·lapsar el servei”. De fet, “ha sobreeixit aigua pel mateix punt” que en l’anterior ocasió, “un dels punts més vulnerables” de l’obra, tot i que, afortunadament, “el mur no ha arribat a caure”.
 
En aquest sentit, el director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores, ha afegit que el procediment habitual en acabar una obra que ha requerit la perforació d’un pou d’atac per introduir-hi una tuneladora és “tancar totalment el forat”. De fet, aquesta actuació es troba recollida “en el propi projecte d’Adif”. Flores ha explicat que “nosaltres vam fer un advertiment clar sobre el risc” existent en cas de no procedir a cobrir completament el pou, “i també els vam dir que aquelles pluges” que van causar la primera inundació “no eren extraordinàries en absolut”.
 
És per tots aquests motius que el conseller Vila ha avançat que “exigirem responsabilitat, això no pot quedar en bones paraules i alguna acció puntual, algú ha de presentar la dimissió”. Aquestes responsabilitats haurien de ser “al més alt nivell” d’Adif, ha precisat.
 
El conseller ha recordat també que, poc després de la primera inundació, el passat 3 d’octubre, va tenir lloc la Cimera de Ciutats i Aglomeracions per a l’Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor Mediterrani, a Girona. En aquest escenari, ha lamentat, “un despropòsit d’aquesta magnitud”, amb una segona inundació en el mateix punt, “ens fa quedar malament a escala internacional i perjudica la imatge de tot un territori que es vol projectar com a eficient en termes ferroviaris, tant de persones, com de mercaderies i logística”.

Accions legals

La CUP de Girona ha demanat explicacions a les administracions responsables per la segona inundació i suspensió del servei d’Alta Velocitat de Girona en dos mesos. La formació ha reclamat una nova reunió urgent amb ADIF i el Ministeri de Foment espanyol, i ha tornat a posar sobre la taula la necessitat d’emprendre accions legals per les deficiències de l’estació.

La CUP ha recordat que la problemàtica de l’estació se suma al cúmul d’incompliments i perjudicis que ha patit la ciutat i especialment el barri de Sant Narcís com a conseqüència de les obres del TAV. En aquest sentit, la formació ha tornat a reclamar que es fixi amb urgència la data exacta del ple monogràfic sobre les obres previst des de fa gairebé un any i mig, i que s’atenguin les demandes de veïns i comerciants afectats.

Reforçar la neteja viària

Finalment la CUP ha demanat que es reforci amb més recursos el servei de neteja viària en alguns punts crítics, especialment amb relació a les fulles que els darrers dies han caigut arreu de la ciutat.

La formació ha advertit dels problemes de seguretat viària per a vianants i ciclistes que provoca la concentració de fulles en determinades zones, i ha destacat que l’embús dels embornals produït arran de les pluges s’hauria pogut minimitzar si s’haguessin reforçat les tasques de neteja viària tenint en compte les previsions.