'No entra dins el meu catàleg explorar una pacient i dir-li que li fotria un clau'

El metge acusat d'abusos nega els tocaments i creu que les denúncies són "fabulacions"

Arrogant durant l'hora i escaig que ha durat l'interrogatori tant de la fiscal com de les quatre acusacions particulars. L'excap d'urgències del Santa Caterina, Josep C.M., no ha estalviat repartir retrets a tort i a dret (no només a les pacients, sinó també als perits i a la gerència de l'hospital) per assegurar que les denúncies per abusos sexuals són "fabulacions" i obeeixen a una conxorxa orquestrada per fer-lo fora del lloc de feina.

El metge s'ha remès a la seva experiència, deixant clar que fa 31 anys que exerceix, per negar haver fet tocaments, dir porcades, proposar a les pacients mantenir sexe, fer-los petons, insultar-les o arribar a enviar-los SMS i trucar-les al mòbil. Josep C.M. ha dit que, de totes les denunciants, només en recordava una: la que va anar al CAP d'Anglès (Selva) demanant que se li fes un frotis vaginal.

De les altres quatre, que es van visitar a urgències de l'hospital o al consultori de la Cellera de Ter, el metge acusat no en recordava cap. Però per negar tots els abusos que li atribueixen, Josep C.M. ha dit tenir-ne prou amb allò que recullen els seus historials i amb la praxis que ha aplicat durant anys sempre que passa consulta.

"Mai faria un tacte arribant a semimasturbar"

"No entra dins el meu catàleg explorar una pacient i dir-li que li fotria un clau encara que ho pogués pensar"; "Mai faria un tacte vaginal arribant a semimasturbar una dona amb la sogra al costat"; "Fer un petó a una pacient està fora de lloc i no en tinc costum"; "En una exploració els pits es podrien palpar de manera col·lateral"; "És totalment fals que jo hagi insultat alguna malalta", o "Que algú digui que l'he tocada com un home i no com un metge és una interpretació que no comparteixo" són algunes de les frases que ha deixat anar Josep C.M. durant l'interrogatori.

Pel què fa a la seva manera de fer, el doctor ja ha deixat clar que "és una evidència" que abans de fer-los un tacte vaginal, si ho considerés adient, hauria demanat consentiment a les pacients. I això, en cas que la visita hagués tingut lloc a un CAP, perquè l'acusat ja ha dit que si la consulta fos a urgències del Santa Caterina, el protocol que s'hauria seguit és derivar la dona directament cap a un ginecòleg.

El metge també ha declarat que, si durant alguna exploració hagués notat que la pacient se sentia incòmoda, allò que hauria fet és derivar-la immediatament a un altre facultatiu. "Jo no nego que amb alguna malalta pogués tenir-hi alguna topada, però sí que nego haver-los fet pràctiques abusives mitjançant tocaments i tactes vaginals íntims que no necessitaven", ha subratllat Josep C.M.

Promiscua i impertinent

Si bé el metge no recordava la visita de quatre denunciants, i ha rebutjat els abusos en base a allò que ha escoltat durant el judici, no ha passat el mateix amb la cinquena. Quan la fiscal s'ha referit a la dona que es va visitar al CAP d'Anglès (l'única que recordava l'acusat) Josep C.M. ha elevat el to i s'ha centrat en desacreditar-la. De fet, ha arribat a revelar detalls del seu historial clínic.

L'acusat ha dit que la dona es va presentar al consistori reclamant de manera "impertinent" que se li fes un frotis vaginal, l'ha definida com una "promíscua sexual", ha revelat que patia Hepatitis C i que, davant els símptomes que li va explicar, "qualsevol estudiant de medicina" li hauria fet una exploració ginecològica per descartar que no tingués cap malaltia.

A més, el metge també ha dit que va decidir explorar-la altra vegada (un cop ja s'havia vestit) perquè la taca que li va veure a la natja podria ser "una berruga anal" i que no seria "estrany" que la tingués. Josep C.M. també ha negat amb fermesa haver-li fet cap comentari fora de to (sobre si anava depilada al pubis). Per últim, l'acusat ha explicat que li havia receptat un tractament contra els fongs i ha revelat que la dona estava espantada "perquè es pensava que tenia la sida".

"Especulacions i fabulacions"

Per al metge, les denúncies per abús sexual que l'han dut a judici no són més que "fabulacions i especulacions" amb l'objectiu que se l'acomiadés del Santa Caterina. Josep C.M. ha arribat a dir a la fiscal que, deixant de banda que alguna pacient s'hagués sentit incòmoda amb els tactes vaginals, "hi ha poca cosa" i els fets denunciats són "molt poc consistents" per dir que havia comès abusos.

A més, l'acusat tampoc ha estalviat retrets cap als Mossos d'Esquadra i els perits forenses que van declarar ahir al judici. Dels primers ha dit que els seus informes policials eren "atípics" i dels segons, que "de manuals en deuen consultar molts, però de pacients en camilla en deuen haver vist molt pocs".

El metge acusat també ha deixat anar que, quan es van presentar les denúncies, ell estava en plena batalla legal amb l'IAS perquè se li reconeguessin els anys d'experiència. I creu que tot plegat formava part d'una conxorxa per fer-lo fora de la feina. "El gerent del Santa Caterina em va dir que amb una sola denúncia no em podria fotre al carrer, però que amb més d'una sí", ha dit.

Fins a 21 anys de presó

Després de la fiscal i les acusacions particulars, la defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, ha decidit no fer cap pregunta al metge. Un cop acabada la seva declaració, el judici ha entrat en la seva recta final amb les conclusions i els informes de les parts.

La fiscal demana que es condemni el metge a un total de 18 anys de presó per cinc delictes d'abusos sexuals, dos dels quals amb introducció de membres corporals per via vaginal. Sol·licita el mateix temps d'inhabilitació i que el processat hagi d'indemnitzar les víctimes amb un total de 26.000 euros.

De totes maneres, atenent a les peticions de les acusacions particulars -n'hi ha fins a quatre- Josep C.M. s'enfronta a una pena global de 21 anys de presó. Els advocats d'aquestes pacients demanen penes que s'estenen entre els 2 i els 7 anys de presó per a cada cas (als quals també s'hi han de sumar 2 anys més que la fiscal demana per a la cinquena denunciant, que no té lletrat). La defensa en demana l'absolució.
  • El doctor explica una exploració perianal
  • 'Tot això és una fabulació'
  • El metge nega totes les acusacions