Brussel·les denuncia que Figueres i Banyoles incompleixen la directiva de tractament d'aigües residuals

Les ciutats podrien ser multades pels jutges de Luxemburg

La Comissió Europea ha denunciat aquest dimecres al Tribunal de la UE que cinc municipis catalans incompleixen la directiva comunitària de tractament d'aigües residuals.

Berga, Figueres, Banyoles, Abrera i Capellades no disposen encara de "sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes, que representen un risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí", ha advertit Brussel·les. Tot i que "s'han resolt alguns problemes" des de la seva primera queixa el 2003, "el ritme lent de millores ha portat ara" el nou eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, a denunciar-ho als jutges de Luxemburg, que podrien imposar una sanció a l'Estat.

Brussel·les alerta que "encara no es fa un tractament adequat" de les aigües residuals "en aglomeracions com Berga, Figueres i El Terri (Banyoles), a Catalunya".

La Comissió Europea també ha denunciat per la mateixa raó Pontevedra-Marín-Poio-Bueu, a Galícia. Pel que fa als municipis d'Abrera i de Capellades, l'executiu de Juncker lamenta que les seves al·legacions i "dades enviades són incompletes o mostren que s'estan incomplint els estàndards adequats"

Figueres es defensa

Des de l’Ajuntament de Figueres han volgut recordar que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és l’encarregada de gestionar aquest assumpte i que a Figueres la gestió de l’aigua està cedida a Fisersa SA, però que la construcció d’infraestructures relacionades amb la depuració d’aigua correspon al primer organisme mencionat.

És per això que les dues administracions -Ajuntament i ACA- van signar un conveni el 2007 per a la construcció d’una nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR)  al terme municipal, equipament que permetria també solucionar el problema local de la depuració d’aigües residuals. Aquesta depuradora però, no s’ha executat pels problemes pressupostaris de l’ACA.

Precisament, aquesta setmana, s’ha fet una reunió entre les dues administracions en què davant la impossibilitat de construir la nova depuradora a mig termini, l’ACA ha comunicat que està tramitant -i executarà durant el 2015- l’obra per adaptar l’actual depuradora a la directiva europea i solucionar definitivament el tractament d’aigües residuals a la ciutat.