El director gironí Pere Vilà retrata la Guerra Civil a 'La Fossa'

La cinta està protagonitzada per Emma Vilarasau, Lluís Homar i Àlex Mon

"Hi ha qui pensa que ja s'ha dit tot de la Guerra Civil, però jo crec que encara queda molt per explicar perquè encara és una ferida oberta". Així justifica el realitzador gironí Pere Vilà que es decidís a rodar 'La Fossa', un tríptic sobre la Guerra Civil que fa un relat de la desmemòria. La cinta, que es va rodar en sis dies i amb un pressupost molt reduït, s'estrena aquesta nit als cinemes Truffaut de Girona en el marc del festival Temporada Alta després de passar amb èxit pel Festival de Cinema de Sevilla.

'La Fossa' explica la història del Josep, un ancià que viu en un geriàtric i que torna als escenaris de la batalla de l'Ebre per morir-hi en escoltar a la ràdio que s'ha obert una fossa comuna. Pere Vilà, que anys enrere va participar en diversos treballs sobre la memòria històrica, explica que feia temps que volia fer una pel·lícula sobre la Guerra Civil perquè, contràriament al que "molta gent vol fer creure", avui és més necessari que mai abordar la qüestió des de una "perspectiva actual". Vilà assegura que la Guerra Civil "és una ferida oberta en la societat" i un tema que encara afecta a molta gent i que és important explicar per tal que les noves generacions coneguin el seu passat amb perspectiva.

Per abordar la qüestió, el director va comptar ràpidament amb la complicitat d'actors de primera línia que es van comprometre a fons amb el projecte. "Que grans actors com l'Emma Vilarasau, el Lluís Homar, l'Àlex Monner o el Josep Maria Domènech apostessin per una pel·lícula amb tants pocs recursos em va refermar en el compromís de fer-la", explica Vilà. I és que la cinta es va rodar en sis dies i amb un pressupost de 15.000 euros. Amb tot, Vilà puntualitza que la cinta es va tirar endavant gràcies a la col·laboració de molta gent, entre ells els actors, perquè es va fer de manera cooperativa i amb el seu port de les administracions. "Tothom qui hi ha participat ho ha fet amb el convenciment que a la llarga veuran recompensat el seu esforç", ha afegit.

'La Fossa', que s'articula en tres discursos diferenciats, en el primer explica la història del Josep, interpretat pel Josep Maria Domènech, un ancià que viu en un geriàtric i que a través de la ràdio escola que s'ha obert una fossa comuna amb centenars de soldats republicans caiguts a la batalla de l'Ebre. En saber la notícia, el Josep decideix fugir del geriàtric acompanyat d'una anciana que sembla formar part del seu passat.

Mentre fuig, ja a la segona part, la seva ment ens mostra el passat. Així, un més després de la mort de Franco, en Josep, ara interpretat pel Lluís Homar, decideix tornar a Catalunya deixant enrere anys d'exili. El primer que farà es retrobar la Laura, paper que fa l'Emma Vilarasau, un vell amor que va conèixer tot just després de la Guerra Civil. A través de la seva conversa, Vilà vol que l'espectador descobreixi les divisions entre vencedors i vençuts que, en aquest cas, fa impossible l'amor de dues persones.

En la tercera part de la història, en Josep iniciarà un viatge que el portarà a les muntanyes on va tenir lloc la batalla de l'Ebre, moment clau de la guerra. Aquest serà el lloc que ell escull per morir. Paral·lelament, un grup de persones s'organitzen per buscar-lo. Un d'ells, el jove interpretat per l'Àlex Monner, es veurà obligat a acompanyar el Josep en el seu viatge final.

El director de la cinta explica que, més enllà de fer un exercici de memòria històrica, també volia que els espectadors poguessin "caminar" de la mà del Josep pels escenaris de la batlle de l'Ebre que, en sí mateixos, són una gran fossa comuna amb moltes restes "oblidades" de la guerra i testimonis muts del que allà va succeir. "Volia mostrar un escenari un escenari que es manté viu dins la pròpia mort", afegeix.

Sobre el resultat final, Vilà assegura que està "molt satisfet" perquè 'La Fossa' és una gran pel·lícula amb la que ha "crescut" com a director i que suposa un pas endavant respecte el seu últim treball.

Pel que fa a la seva exhibició, Vilà ha apuntat que arribarà a les sales de cinema el pròxim 12 de desembre a Girona, concretament als cinemes Truffaut, i una setmana desprès, el 17, a Barcelona, on es podrà veure al cinema Zumzeig.