Ripoll buscarà padrins als països asiàtics per finançar el nou orgue del monestir

De moment només tenen 15.000 euros dels 400.000 necessaris

El Monestir de Ripoll ha tingut diversos orgues per acompanyar els actes litúrgics al llarg de la seva història. L'últim es conserv al mateix temple i va ser construït l'any 1978 per Gabriel Blancafort. El pas del temps li ha passat factura, amb la presència de corcs i el desgast dels elements, i ara li caldria una renovació important. Des de l'Associació Amics del Patrimoni històric, artístic, cultural i religiós consideren que aquest instrument és massa limitat per a un temple amb la història i majestuositat del Monestir de Ripoll i per això creuen que és més convenient construir-ne un de nou de majors dimensions i capacitat. 

Fa un any i mig van decidir posar en marxa la campanya per apadrinar el nou orgue, amb 21 registres-l'actual en té 6- i dotat amb 1.346 tubs -el d'ara en té 310-, segons el projecte que ha dissenyat l'orguener Albert Blancafort, fill del mestre que va fabricar l'actual. Però perquè sigui una realitat cal aconseguir els 400.000 euros que calculen que faran falta. La campanya de finançament va arrencar coincidint amb la celebració a Ripoll de la Capitalitat de la Cultura Catalana el maig del 2013. "Va ser una bona embranzida però ara la campanya s'ha alentit", reconeix el mossèn de la parròquia Melitó Tubau.

Així ho demostren les dades. En aquests divuit mesos s'han aconseguit uns 50 padrins -la gran majoria de Ripoll- que han finançat cinquanta dels 1.346 tubs per valor d'uns 15.000 euros, és a dir, no s'ha arribat al 4% de l'objectiu. La campanya permet als padrins fer aportacions que van des dels 50 euros fins als 6.000 euros i a canvi el seu nom quedarà gravat als panells de l'orgue i un diploma acreditatiu a banda de la deducció fiscal, un 25% en cas de privats i un 35% si són empreses.

Des que la campanya va començar, es va instal·lar una lona amb la mida real del nou orgue. Ocupa tota l'absidiola i és tres vegades més gran que l'orgue actual, situat just al costat. També n'hi ha una altra just al costat de la portalada a la vista de tots els visitants. 

A la recerca del turisme asiàtic

En les pròximes setmanes, la comissió encarregada de la campanya es reunirà per definir noves estratègies per captar nous padrins. Aquest diumenge hi ha previst un concert coral al monestir a càrrec de la Capella de Música de Santa Maria de Ripoll i els Fullets, una coral formada per mainada de Ripoll. Serà a dos quarts de sis de la tarda.

Els impulsors són conscients que no és una feina fàcil, sobretot amb el context de crisi actual. Però estan decidits a buscar padrins a tot Catalunya i fins i tot a l'estranger. El mossèn Melitó explica que estan en converses amb algunes empreses del Ripollès que exporten als països asiàtics perquè els ajudin a donar a conèixer la campanya allà. "Són gent que valoren molt els espais culturals i religiosos i encara no coneixen l'existència del monestir romànic de Ripoll que podria ser una font d'interès per a ells". 

La campanya coincideix amb la candidatura de la portalada del monestir com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, que podria ser una realitat la primavera del 2016 si es van acomplint tots els passos previstos. Aquest fet encara dóna més força, segons els impulsors, a la necessitat que aquest temple romànic disposi d'un nou orgue. "El monestir s'ho mereix; sabem que és una tasca difícil però ho hem de fer sense córrer i sense defallir", conclou el mossèn. Com a molt tard, esperen aconseguir-ho en uns 15 o 18 anys. És el temps que la Basílica de Montserrat va trigar per poder reunir els diners per al nou orgue. El seu constructor va ser el mateix Albert Blancafort.També és autor del que hi al temple de la Sagrada Família.