La portalada de Ripoll completa una nova etapa per ser patrimoni de la UNESCO

Ha entrat a la Llista Indicativa

La portalada del Monestir de Ripoll, que data del segle XII, ha estat inclosa a la Llista Indicativa que elabora l'estat espanyol, el pas previ per esdevenir candidatura oficial per ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Ho va acordar ahir el Consell de Patrimoni Històric, reunit a Lanzarote, i amb la presència dels directors generals de Patrimoni Cultural de totes les comunitats autònomes.

Aquest era un pas cabdal i indispensable perquè la portalada pogués continuar endavant amb la cursa cap a la UNESCO. "Estem molt contents perquè ens permet caminar sense entrebancs, amb les passes fermes i estables; és un pas més que ens dóna estabilitat per seguir endavant", assenyalava aquest dimecres la directora de la candidatura de la portalada de Ripoll, Carme Polo.

Un debat intens i amb deures per fer

La candidatura de la portalada va centrar un ampli debat tant en la reunió d'ahir com a la que es va celebrar fa aproximadament un mes a Madrid amb tècnics de patrimoni. Segons Polo, des de Madrid es manté que "ja hi ha molt de romànic a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO" i això fa que la de Ripoll sigui una "candidatura difícil" però no impossible.

Després d'un debat intens, es va decidir que sí que s'incloïa la candidatura però amb algunes observacions que caldrà incorporar. Donat que hi ha molt de monument romànic ja reconegut, s'ha demanat que la part de comparativa amb altres béns de Patrimoni Mundial sigui molt "sòlida" i per això, segons Polo, caldrà reforçar encara més aquesta part en els pròxims mesos.

I és que l'equip de la candidatura de Ripoll s'ha marcat la primavera del 2016 com a possible data perquè el monument sigui finalment elegit com a candidatura oficial i opti així a ser declarat Patrimoni de la Humanitat. La Llista Indicativa recull aquells béns o indrets que reuneixin els requisits per ser inclosos com a Patrimoni de la Humanitat. I una de les condicions és que el bé seleccionat ha d'estar un any a la Llista Indicativa per poder arribar a ser reconegut per la UNESCO. L'estat espanyol només pot presentar una candidatura oficial per any.

Un monument excepcional

Des de l'inici de la candidatura de la portalada del Monestir de Ripoll per ser declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, que es va anunciar el gener del 2013, s'ha defensat que aquest monument tenia tots els requisits indispensables, com és ser únic, universal i excepcional. Entre els elements que s'han subratllat a l'hora de posar en valor el momument, destaca la seva riquesa iconogràfica. De fet, se la coneix com 'La Bíblia en pedra', ja que hi ha representats diferents passatges del llibre sagrat.

Concretament es basa en 'La Bíblia de Ripoll', el còdex d'un sol volum procedent de l'Scriptorium del monestir -l'original es troba a la biblioteca del Vaticà però des del 2002 es pot consultor al municipi en facsímil- i escenes de l'Antic Testament. Segons els impuslors, no hi ha cap més exemple de portalada a França ni a Itàlia, bressols del romànic, que tingui un referent tan clar de la font d'inspiració dels seus creadors".

Les altres candidatures incloses a la Llista Indicativa

La portalada de Ripoll no va ser l'única candidatura que es va debatre ahir a Lanzarote. També es van presentar i incloure a la Llista Indicativa tres projectes més: el parc del Retiro i el Prado de Madrid; les fagedes d'Aztaparreta y Lizardoia (Navarra) i la d'Ayillón de Madrid i Castella-la Manxa com a 'Patrimoni comú d'Europa' i l'antiga ciutat de Madinat al Zahra de Còrdova. Totes elles no eren excloents i per tant no competien entre elles.