L'acusada de deixar sense convit a parelles de nuvis acusa l'exsoci

La dona s'enfronta a 4 anys de presó per estafa

L'Audiència de Girona ha jutjat la mestressa del restaurant Mas Batlle de Quart (Gironès), Concepció Feliu, que va plantar diverses parelles de nuvis. La fiscal demana 2 anys de presó i l'acusació particular 4 anys per estafa.

La dona va haver de tancar el negoci el febrer del 2011 perquè no pagava el lloguer i la van desnonar. Durant el judici, la mestressa ha al·legat que mai pensava que la farien fora perquè el seu soci li prometia que trobarien els diners.

Concepció Feliu ha culpat l'exsoci de deixar de pagar la seva part del lloguer i també de mentir-la dient que recorrerien la sentència de desnonament. La parella que l'ha denunciat diu que mai els va explicar els problemes, tot i que li van pagar 5.500 euros.

Els fets que s'han jutjat aquest dimarts a l'Audiència de Girona es remunten a finals del 2010. Concepció Feliu era l'administradora única de la societat que gestionava el restaurant Mas Batlle Paradís des que va obrir portes, l'abril del 2008. La tardor del 2010 el restaurant va participar a la Fira Tot Nuvis i allà va contactar amb la parella que ara ha portat a judici la mestressa de l'establiment. 

Aquesta parella era una de la dotzena de futurs matrimonis que, entre finals del 2010 i principis del 2011, van confiar el dia del seu casament a Concepció Feliu. La dona, però, els va deixar penjats sense donar-los cap explicació i sense retornar-los els diners. 

De fet, Feliu ja ha estat condemnada pel jutjat mercantil de Girona per haver deixat plantades 13 parelles de nuvis. El jutjat va establir que havia d'indemnitzar les parelles amb un global de 27.500 euros (eren els diners avançats pels nuvis) i, a més, de compensar amb 1.000 euros cadascuna d'elles. 

Una d'aquestes parelles, però, no va tenir prou amb recórrer a la via civil sinó que ha demandat Feliu per la via penal. Per això, ara Feliu s'enfronta a penes de presó per un delicte d'estafa. La fiscal demana 2 anys de presó mentre que l'acusació particular en sol·licita 4. 

La mestressa culpa l'exsoci

Durant la vista celebrada aquest dimarts a l'Audiència de Girona, l'acusada ha reconegut que tenien deutes amb la propietària del mas però que la seva voluntat era la de pagar les quotes de lloguer pendents. Segons Feliu, havia hipotecat tot el seu patrimoni i "els diners de 30 anys de treball" en aquest restaurant i tenia la promesa que el seu exsoci faria el mateix. "Ell és un home solvent", ha declarat.

Ara bé, segons ha relatat davant del tribunal, el seu soci va deixar de pagar la seva part del lloguer el setembre del 2010 i va "incomplir la seva paraula" d'aportar patrimoni a la societat com a aval. "No vaig poder pagar el deute amb la propietària del restaurant perquè els diners se'ls va quedar el meu soci i per això l'he demandat", ha explicat Feliu. 

La propietària del mas va interposar una demanda de desnonament contra Feliu el 26 d'octubre del 2010 i el judici s'acaba celebrant el 28 de gener del 2011. Finalment, la sentència de desnonament es notifica el 2 de febrer i estableix com a data de llançament el dia 15 del mateix mes.

La fiscal sosté que, tot i que la mestressa era coneixedora que la farien fora si no pagava, va continuar acceptant les pagues i senyal dels nuvis i va ocultar en tot moment que existia la possibilitat que el casament no es fes. L'acusada ha reconegut que mai ho va explicar als nuvis perquè pensava que no l'acabarien fent fora i perquè això "faria mal al restaurant". "El negoci anava molt bé, ja començàvem a tenir beneficis, no hi havia cap motiu perquè em fessin fora", ha manifestat la processada. 

Feliu també ha explicat que el seu soci li va dir que recorrerien la sentència de desnonament i que, per tant, la data del 15 de febrer quedaria posposada. Segons el seu testimoni, va ser el dia 12 de febrer -just tres dies abans de la data del llançament- que la propietària li va comunicar que havia de deixar el restaurant. "Va ser llavors quan em vaig adonar que el recurs no s'havia posat i que m'havien enganyat, la prova que no sabia res és que vaig haver de desmuntar el restaurant en 24 hores", s'ha defensat. 

Els nuvis no sabien res

Mentre els procediments judicials per fer fora Feliu anaven fent via, la mestressa va seguir acceptant pagaments de la parella de nuvis que l'ha demandat. En total, aquesta parella li va entregar 500 euros al gener (quan es va signar el contracte) i 5.000 euros més el dia 4 de febrer. El seu casament s'havia de celebrar el 30 d'abril i, fins i tot, van arribar a celebrar el tast del menú el dia 6 de febrer, deu dies abans que el restaurant tanqués portes.

La parella en cap moment va saber que el restaurant hauria de tancar. "Si sé això de la demanda de desnonament, agafo i marxo", ha reconegut el nuvi. La parella va intentar posar-se en contacte amb el restaurant a partir del 15 de febrer, sempre sense èxit. "Trucàvem diàriament i o bé sortia la bústia plena o bé un missatge que deia que estaven de vacances", ha relatat la núvia. 

No va ser fins que el nuvi va presentar-se al restaurant que es va adonar de l'engany. Allà es va trobar un paper amb un número de telèfon nou i, en trucar-hi, la propietària del mas els va explicar que Concepció Feliu havia deixat el restaurant per impagaments i que ella res tenia a veure amb l'organització dels banquets. "Això s'ha de viure, no sé ni com explicar-ho, ens genera angoixa i moltes discussions", ha explicat el nuvi, visiblement afectat. De fet, la cancel·lació del banquet va causar un quadre d'estrés a la núvia, que va estar de baixa un mes i va haver de prendre ansiolítics. 
Els nuvis han explicat que mai van poder contactar amb la mestressa i que només van rebre un correu electrònic quan quedaven pocs dies pel casament on els oferia la possibilitat de fer el banquet al mateix restaurant a través d'un servei de càtering. "Ja no teníem temps i, a més, no ens en fiàvem", ha reconegut la núvia. Tot i els problemes, la parella finalment es va casar el dia 30 d'abril com estava previst. A més, ho van fer al mateix establiment, que s'havia reobert com a restaurant i que el portava la filla i el gendre de la propietària.

El ministeri públic ha mantingut la petició de 2 anys de presó per a l'acusada i sol·licita que indemnitzi la parella amb 14.582 euros (per l'angoixa que els va provocar) i que els retorni els 5.500 que van avançar de paga i senyal. L'acusació particular, per la seva banda, demana 4 anys de presó i una indemnització de 17.550 per a la dona i de 5.000 euros per a l'home. L'advocat de Concepció Feliu, Carles Mascort, demana l'absolució i que el cas es tramiti per la via civil com s'havia fet fins ara. El cas ha quedat vist per a sentència.