Traslladen els primers pacients de l'antic hospital d'Olot al nou Hospital Comarcal de la Garrotxa

El nou centre funcionarà al 50% de la seva capacitat durant els primers dies

Un inici de trasllat sense incidències i complint amb els horaris previstos. Així s'ha realitzat aquest dissabte la primera fase del traspàs de pacients de l'antic Hospital Sant Jaume d'Olot al nou Hospital Comarcal de la Garrotxa. 

Durant les primeres hores d'aquest dissabte s'han traslladat 38 pacients aguts, en convalescència o en cures pal·liatives. Aquesta mateixa tarda està previst que es reubiquin 35 pacients crònics de llarga estada. En total, s'havia previst que es traslladessin uns 70 pacients però aquesta passada nit de divendres a dissabte han ingressat tres persones més, que com els altres ingressats, han estat traslladats fins al nou hospital.

El director i gerent de l'Hospital Sant Jaume, Carles Puig, ha comentat que la primera fase del traspàs s'ha portat a terme en un temps rècord i han finalitzat tres quarts d'hora abans del termini que s'havien marcat. Un canvi complex que feia temps que s'havia planificat. A part dels pacients, durant aquest dissabte també s'ha traslladat part de l'equipament electrònic i el material que hi havia en els despatxos dels metges. 

Fins a les vuit del vespre d'aquest dissabte treballaran els serveis d'Urgències dels dos hospitals - l'antic i el nou- per poder acollir totes les persones que ho necessitin. No obstant això, a partir de les vuit del vespre, els interessats hauran de dirigir-se al nou hospital directament.

En principi està previst que aquest dilluns comenci a funcionar el nou hospital, amb el servei de consultes externes i el sector de proves complementàries. "Començarem al 50% i al llarg de la setmana vinent, entre dimecres i dijous, esperem ja treballar amb tota normalitat si no hi ha cap incidència", ha comentat Puig. Aquest dilluns també està previst que es porti a terme el trasllat de llits - que es reutilitzaran de l'antic centre- i el proper divendres es farà el "trasllat escombra", l'últim traspàs, per carregar totes aquelles coses sense importància o secundàries que no afecten a l'atenció dels malalts. 

"Fins ara la col·laboració ha estat màxima, ens havíem preparat des de fa mesos", ha explicat el gerent que s'ha mostrat satisfet pels resultats obtinguts.

Tal i com ha explicat, els mateixos metges i personal del centre s'han bolcat en aquest trasllat. Fins i tot hi ha col·laborat efectius del SEM. Ara fa quinze dies ja van transportar els ordinadors i els serveis informàtics d'un centre a l'altre. "Des de fa un mes es van connectar informàticament els dos centres, per poder passar d'un lloc a l'altre les històries clíniques dels pacients i tenir-ho tot en ordre", ha explicat el gerent.

Un hospital molt esperat

El nou edifici compta amb tres plantes i més de 27.000 m², el triple que l'antic hospital Sant Jaume, situat al cèntric carrer Mulleras i augmenta fins a 30 MEUR el seu pressupost anual. Aquest augment permetrà comptar per primer cop amb un servei de diagnòstic per la imatge (TAC) i un servei d'hemodiàlisi, a curt termini. També està previst que s'incorporin tractaments oncològics i 14 consultes de salut mental.

Un dels serveis que més es potenciarà en el nou hospital serà el de la cirurgia major ambulatòria, és a dir, aquelles intervencions que no requereixen l'ingrés del malalt, com ara cataractes o hèrnies, que necessita passar unes hores de recuperació al centre de dia. El nou edifici permetrà passar dels vuit boxes fins a un total de 20 (tot i que n'hi ha 10 més que no s'obriran de moment). I és que aquest hospital que entrarà en funcionament d'aquí dos dies, el proper dilluns, arrencarà amb un 80% de l'espai, ja que el restant es reserva en cas que hi hagi un augment de la població o segons les necessitats sanitàries.

A nivell de quiròfans, es mantenen els tres que ja hi havia a l'antic hospital però amb les últimes novetats tecnològiques i una gran àrea de reanimació que evitarà que els malalts s'hagin d'esperar al passadís abans o després de ser intervinguts. En l'apartat d'obstetrícia, es manté l'aposta pels parts naturals i s'incorpora una banyera i tres habitacions, mentre que les consultes passen de 25 a 34, tot i que hi ha capacitat per a 50. També augmenten els mòduls d'urgències passant de 13 a 21.

El nou edifici està situat en uns terrenys amb vistes a la vall de Ridaura i en un entorn natural que gaudeix d'una gran quantitat de llum. En concret, es troba a uns deu minuts de distància de l'antic centre hospitalari. El procés de construcció del nou hospital va començar l'any 2005 amb la publicació al DOGC de la licitació de les obres tot i que la idea ja va començar a caminar fa catorze anys, quan se'n va començar a parlar des de l'àmbit local. 
El juliol del 2009 la Generalitat va adjudicar les obres a Sacyr i Tau per valor de 38 MEUR. El 7 de novembre del 2009 es va col·locar la primera pedra amb la previsió que les obres acabarien a finals del 2012 i el trasllat es faria el primer trimestre del 2013. El pressupost de l'obra ha estat de 43 MEUR, a banda del destinat a equipament.

La data d'obertura del centre es va anar endarrerint. En un principi, l'Ajuntament d'Olot mantenia que el nou centre hospitalari s'obriria al llarg del 2013 però l'equip tècnic encarregat del trasllat ho va endarrerir fins a principis del 2014 perquè necessitaven uns nou mesos per fer tots els tràmits. Això, però, comptant que els pressupostos de la Generalitat s'aprovessin el juny passat, cosa que finalment no va passar. Després es va anunciar com a possible data l'estiu passat i, posteriorment, el mes de setembre. Finalment el nou hospital entrarà en servei aquest dilluns 17 de novembre tot i que ara fa un mes el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va ser l'encarregat d'inaugurar les noves instal·lacions.