Les pimes gironines tancaran l'any creant 4.000 nous llocs de treball

El president de Pimec Girona no vol parlar encara de recuperació

D'ençà del 2008, la crisi econòmica s'ha endut per endavant unes 7.000 micro, petites i mitjanes empreses de les comarques gironines. Això, de retruc, s'ha traduït en la destrucció de més de 25.000 llocs de treball.

Any rere any, la xifra global de pimes i d'ocupats a la demarcació baixava cada cop més. Però aquest 2014, segons assegura la patronal del sector, hi haurà un punt d'inflexió. No només s'aturarà la sagnia de tancaments i acomiadaments, sinó que l'any es tancarà en positiu.

Per primer cop d'ençà de l'inici de la crisi, la xifra global de pimes gironines augmentarà (de 47.357 a 47.790) i, de retruc, també ho faran els treballadors a qui donen feina. En concret, segons estima Pimec, durant els darrers dotze mesos s'hauran creat més de 4.200 nous llocs de treball (situant el total d'ocupats en 151.317, davant els 147.061 amb què es va tancar el 2013).

Per a la patronal gironina, aquestes són dades que conviden a l'optimisme. Ara bé, a un optimisme moderat. El seu president, Pere Cornellà, defuig parlar encara de recuperació i prefereix qualificar-ho com l'inici d'una "trajectòria ascendent", símptoma que l'activitat econòmica "es renova i pot començar a normalitzar-se amb la creació incipient de llocs de treball".

Consolidar-se durant el 2015

Per al 2015, la patronal no s'atreveix a donar res per segur, però sí que apunta que la tendència hauria de ser la mateixa que s'ha viscut aquest any. És a dir, que tant el número de pimes com el de treballadors continuï creixent, tot i que de manera moderada.

Pere Cornellà explica que les pimes de la demarcació ja han fet els deures perquè això sigui així. I que ara, allò que falta és que no hi hagi daltabaixos exteriors. "Entenem que per part nostra les bases estan posades i que, per poc que factors conjunturals com el canvi de divises, la disminució de costos energètics i el sector financer hi ajudin, la dinamització s'anirà produint de manera natural", ha dit el president de Pimec. I hi ha afegit: "Ara bé, en cap cas serà espectacular".

Pèrdua de rendibilitat

La patronal Pimec ha presentat aquest dimarts a Girona l'anuari que elabora periòdicament sobre la situació de les micro, petites i mitjanes empreses catalanes. L'estudi recull dades corresponents als anys 2012 i 2013. Al costat d'aquelles estrictament quantitatives, l'anàlisi permet veure com aquell any totes les pimes gironines van perdre rendibilitat i com la majoria van haver d'adaptar-se a la situació econòmica reduint endeutament (si al principi de la crisi, l'endeutament mitjà se situava al 60%, aleshores va davallar fins al 51%).

L'estudi també conclou com l'exportació va ser una estratègia que moltes pimes van adoptar a l'hora de sortir-se'n. Així, per exemple, si al principi de la crisi a la demarcació hi havia 2.604 pimes que exportaven, l'any passat ja havien passat a ésser-ne 3.089. Això, de retruc, es tradueix en què el valor dels productes venuts a l'exterior va passar de 3.140 milions d'euros (MEUR) l'any 2009 als 4.272 MEUR el 2013. Les pimes que més van exportar van ser les empreses mitjanes (d'entre 50 i 249 treballadors) dels sectors alimentari, metal·lúrgic i maquinària, material elèctric i químiques.